Kisić Tepavčević: Optimistični parametri, pridržavati se svih preventivnih mera

Vesti 27. jul 202016:01 > 16:44
N1

"Poslednjih dana imamo prilično stabilne brojeve potvrđenih slučajeva i veliki broj testiranih. Imamo i povoljne parametre koji su opimistični - sve je manji broj zahteva za hospitalizaciju i manji je broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante. Nalazimo se u prelomnom trenutku kada se očekuje da krivulja krene silaznim tokom i treba da smognemo snage i pridržavamo se svih preventivnih mera i da zajedno doprinesemo bržem gašenju", rekla je zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević navodi da je dobar prognostički pokazatelj što je u toku 24 sata na području Niša testirano 117 pacijenata, od kojih je jedan pozitivan.

„Znamo kakva je ne tako davno bila epidemiološka situacija tamo, uz striktno poštovanje mera možemo da vidimo povoljne ishode, iako očekujemo da imamo manje brojeve, ne smemo da se opustimo. Sada da pružimo maksimuim. Krizni štab je imao podršku naučne zajednice, formirana je radna grupa ispred ministarstva koja na svakodnevnom nivou prati rezultate naučlnih istraživanja širom sveta i to nam dostavlja kako bi bili upoznati sa svim informacijama“, rekla je Kisić Tepavčević. 

Za izjavu lidera Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejmana Ugljanina, koji je ocenio da se sa nošenjem maski povećao i broj smrtnih slučajeva, zamenica direktora Batuta kaže – da li je iko ozbiljno shvatio tu izjavu.  

POVEZANE VESTI:

„Ovde smo da zajedno delimo informacije zasnovne na dokazima, da zajedno promovišemo sve preventivne aktivnosti i da ne gubimo vreme izjavama kojima nije mesto. Svaki građanin zna kako može da se zaštiti i to je dužnost svih nas. Mora da postoji odgovornost za svaku javno izgovorenu reč i da u svetu medijia mnogi sebi daju za pravo da pričaju stvari koje nisu iz njihove stručnosti. Zamolila bih medije da ne podržavaju te informacije, koliko god bile interesantne“, kaže Kisić Tepavčević.

Kada je u pitanju kontrolisanje da li se poštuje mera samoizolacije, ona je objasnila da da bi neko bio u samoizolaciji mora da ima dokument da je bio na pregledu i status o kovid pozitivnosti, a angažuju se da imaju pomoć od sanitarne inspekcije i komunalne milicije.

„Nadam se da ne postoji nijedna osoba koja je pozitivna i oseća se dobro i koja bi se svesno kretala i širila infekciju. Od ogromnog je značaja nošenje maski, ona smanjuje verovatnoću zaražavanja, iako zaštita nije 100 odsto. Svi apsolutno svi da nosimo maske u zatvorenom jer tako čuvamo okolinu“ 

Na pitanje da li je gubitak čula mirisa i ukusa dovoljan simptom sa kovid-19, Kisić Tepavčević je objasnila da kovid ima širok spektar simptoma.

„Dominantni su respiratorni, ali i nedostatak čula i glavobolje. Nijedan nije isključivo karakterističan samo za kovid, različiti prouzrokovači mogu da imaju iste ili slične simptome. Kada je u pitanju odluka lekara, ona se bazira na epidemiološkoj anamnezii, da li je pacijent bio u kontalktu sa pozitivnom osobom, na osnovu kliničkog pregleda, rezultata laboratorije i snimka pluća. Moguće je da neko ima simpome, a da nisu kovid-19, imamo još gripa. Odluka o testiranju se donosi u zavisnosti o mnogih parametara“, objasnila je. 

Direktor KBC Zvezdara: Situacija je bolja, ali je i dalje teška klinička slika pacijenata

Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan rekao je da je u to ustanovi smešteno 299 pacijenata, od kojih je 28 na intenzivnoj nezi, dok je njih 17 u izuzetno teškom stanju i životno su ugroženi. 

Naveo je je da je devet zaposlenih pozitivno, od kojih je dvoje hospitalizovano sa srednje-teškom kliničkom slikom, dok je sedmoro u kućnoj izolaciji sa lakšom slikom.

„Malo je bolja situacija nego prethodnih dana, ali i dalje je teška klinilčka slika pacijenata koji se primaju i idu na intenzivnu negu. Izbalansirali smo broj primljenih i otpuštenih, ali ne smemo se opustiti, videćemo kako se stvari razvijaju u narednom periodu“, kaže.

On je istakao da su u KBC Zvezdara koristili krvnu plazmu pacijenata koji su preležali kovid-19 i objasnio da ovu terapiju primaju samo pacijenti koji ispunjavaju određene uslove i da je to lečenje je do sada dalo dobre rezultate. 

„Plazma se daje konzilijarnom odlukom, postoji određeni sistem gde morate imati određen broj poena da biste dobili plazmu. Iskustva su nam dosta uspešna, oni koji su dobijali plazmu uz svu terapiju su pokazali bolje rezultate od onih koji nisu dobili. Tačno se zna koji pacijent treba da dobije plazmu. Ako pacijent primi plazmu u prve dve nedelje dobijaju se najbolji rezultati“, objasnio je Svorcan.  

Ponovio je da „lekari ne leče rezultat“ i da ako se pojavi pacijent koji ima znake infekcije on će biti lečen kao što se leče pozitivni pacijenti.

„Nama rezultat nije potreban, oni se hospitalizuju i leče se kako treba. Trudili smo se da imamo sobe i prostore da razdvojimo pacijente koji su čekali rezultat i one koji su bili pozitivni, sada dolaze pacijenti sa jasnom slikom. To čekanje rezultata nam ništa ne znači osim u epidemiološkom smislu. Ima slučajeva da je pacijent negativan, ali je posle terapije dobro i izlečimo ga“, rekao je Svorcan.

Dr Sanja Glišić iz instituta Vinča potvrdila je da međunarodna istraživanja pokazuju da se prenos virusa može smanjiti nošenjem maske, posebno kada ih nose oni koji su inficirani virusom.   

„Mi svaki dan pišemo izveštaje i jedan izveštaj je nedavno bio o maskama. Znamo da se virus prenosi i aerosolom, da i sitne kapljice prilikom govora, u njima može virus da opstane, ima značajno manje virusa kod onih koji su nosili masku“, rekla je ona.

Još vesti o koronavirusu potražite u našem LIVE BLOGU i na stranici Koronavirus.