Nadležni tvrde da će se "rendž roveri" kroz kazne isplatiti za mesec dana

Vesti 27. jul 202018:10 > 18:21
N1

Beogradskim ulicama od jutros krstari "Oko sokolovo". Specijalna terenska vozila Komunalne milicije opremljena najsavremenijim video sistemom, 24 sata će nadzirati, fotografisati i automatski prijavljivati vozače koji se nesavesno parkiraju. Kazne za nepropisno parkiranje iznosiće od 5.000 do 25.000 dinara. Nadležni kažu da će se džipovi "rendž roveri" isplatiti za mesec dana kroz kazne koje će biti naplaćene.

Šta sve vidi „Oko sokolovo“? Beleži sve u opsegu od 360 stepeni. Lovi automobile parkirane u žutim trakama, na tramvajskim šinama, pešačkim prelazima.

„Obratite pažnju na ova dva vozila, ostavljena da se ne bi platila zona za parkiranje, na sred parkinga, iako dovoljno mesta ima. Pogledajte vozilo ostavljeno uz pešački, očiti primer bahatosti, bahatije teško da može“, pokazuje načelnik Komunalne milicije Ivan Divac.

POVEZANE VESTI

Komunalni milicajci narednih dana vozačima snimljenim u prekršaju slaće opomene. Od 10. avgusta, „Oko sokolovo“, uveravaju, kažnjavaće pravedno, a korupciji nije podložno.

„Ono što softver zabeleži kao prekršaj, on u elektronskoj formi šalje Pošti Srbije, Pošta Srbije štampa, pakuje u kovertu i šalje na kućnu adresu. Nema u Komunalnoj miliciji niti jednog čoveka, niti bilo gde drugo u gradu koji to pakuje pa šalje pošti“, objašnjava Divac.

N1: Da li može milicajac da izbriše sliku ako vidi svoju suprugu da je upalila sva četiri svetla i parkirala se?

Divac: Može samo da vidi i ne može ništa drugo da uradi, ne postoji opcija.

Ove kamere, dan i noć nadziraće saobraćaj kroz 93 najprometnije beogradske ulice. Moguće je da isti vozač dobije i više kazni u istom danu, ali ne ukoliko je parkiran na istom mestu.

„Osnovno biće i element prekršaja je vreme i mesto. Ako neko parkira u Beogradskoj dobiće kaznu, ako se pomeri na Bulevar – dobiće kaznu. U situacijama kada se u vozilu nalazi vozač sistem oko sokolovo neće kažnjavati, to se ne tretira, kao parkiranje već kao zaustavljanje“, dodaje Divac.

Nadležni najavljuju da će za 10 do 20 odsto poboljšati protok saobraćaja u prestonici. Ipak, padaju i prve kritike.

N1: Deo javnosti zanima zašto tako skupi džipovi.

Divac: Ljudi koji su pravili softver su projektovali kakav auto treba da bude, po zapremini, projektnom prostoru, evo ga na zadnjem sedištu softver. Evo u gepeku šta ima, ne može da stane u manje, to je osetljiv sistem, ne trpi jako drmusanje. Ovaj auto mora da bude oprezan, jer će sistem raditi 24h.

Vozila su prošle godine kupljena na javnoj nabavci. Cena je 29.000 evra po automobilu. Nadležni kažu kad „Oko sokolovo“ počne da lovi bahato parkirane, samo kroz sistem kazni automobili koji nose sistem, težak oko 100 kilograma, isplatiće se za manje od mesec dana.