Vreme ističe, a još nema naznaka kada će Skupština Srbije biti formirana

N1

Ustav Srbije propisuje da se parlament mora konsititusati najkasnije 30 dana od objavljivanja konačnih rezulata izbora. Do isticanja tog roka ostalo je još svega sedam dana, a još nema naznaka kada bi sednica mogla biti zakazana.

POVEZANE VESTI

 Izbori su održani 21. juna, a poslaničke klupe još su prazne. Odbrojava se poslednjih sedam dana zakonskog roka za konsituisanje skupštine. Od 250 poslaničkih mesta, 188 pripada naprednjacima. Da li epidemija koronavirusa ometa konsituisanje skupštine?

„Imajući u vidu epidemološku situaciju i epidemiloške mere i Skupština Srbije može da se prilagodi stvarnosti i da obezedi i sprovede sve one mere koje su potrebne da bi se sednica nesmetno odvijala“, objašnjava Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA.

Zašto se onda ne žuri da se izborna pobeda SNS pretoči u novi saziv parlamenta, Vladu, već se stiglo u vremenski cajtnot?

„To je ipak pokazatelj da Skupština Srbije realno nije važna insitucija i da se u njoj ne donose odluke i da je realna politička moć negde drugde“, dodaje Dimitrijević.

Rezulate izbora osporava nekoliko političkih stranka koje se smenjuju pred Ustavnim sudom sa zahtevima za ocenom ustavnosti izbornog procesa.

„Ja ovde postavljam pitanje kako sme da dođe do konstituisanje nekakve lažne skupštine, ako još uvek Upravni sud nije ocenio brojne prigovore koji su tamo podneti, niti se Ustavni sud ovde uopsše izjasnio o najamnje pet različitih predloga za ocenu ustavnosti nedavno održanh lažnih izbora. Dakle, kako je moguće da dođe konsitusianje lažne skupštine, kada najviše pravosudne institucije ove države nisu još uvek zauzele stav o lažnim izborima“, pita lider Dveri Boško Obradović.

Čekanje odluke Ustavnog suda, ne znači da zakonski rokovi ne teku. U narednih sedam dana konstitutivnu sednicu treba da zakaže odlazeća predsednica skupštine, a predsedavajući će biti najstariji poslanik, odnosno poslanica.

Potvrđivanjem dve trećine poslaničkih mandata, smatraće se da je skupština konstituisana i u tom trennutku prestaje mandat još uvek aktuelnim poslanicma, mada bi njima u redovnim okolnostima mandat istekao još 3. juna.

Od trenutka kada skupština bude konstituisana ona ima rok do 90 dana za fomiranje nove Vlade Srbije, mada je predsednik najavio da nećemo toliko čekati i da bi novu Vladu mogli da dobijemo već krajem avugusta.