Uprava za sprečavanje pranja novca traži uvid u transakcije novinara i NVO

Nova S

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija sačinila je spisak medijskih radnika i nevladinih organizacija i od banaka traži uvid u sve njihove transakcije u prethodnih godinu dana. U zahtevu koji je Uprava uputila bankama, a u koji je Newsmax Adria imao uvid, podaci se traže kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Branko Čečen, koji se i sam nalazi na spisku, kaže da zahtev za proverom računa predstavlja zloupotrebu institucija zarad obračuna sa kritičarima vlasti.

„Meni uprava za pranje novca proverava da li ja perem novac… U zemlji u kojoj cveta kriminal, u zemlji u kojoj je Darko Šarić reke para – najmanje milijardu evra – je taj čovek uložio u ovu zemlju, a Uprava se nije oglasila. Ministar finansija je čovek sa 24 stana u Bugarskoj. Šta su 24 nekretnine u Bugarskoj nego pranje para? I sad – pored svega toga, oni će da proveravaju mene…  Mislim, umreće od smeha kad vide šta prolazi kroz moj račin… Ja sam im ‘problem'“, naveo je Čečen u Pregledu dana.