Vukadinović: Politički i društveni Titanik, vrtimo se u krug i idemo ka santi

Vesti 28. jul 202010:27 > 10:27
N1

Dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima više se niko ne seća, to je bio kompletan i savršen neuspeh, ocenio je analitičar Đorđe Vukadinović. "Ovo je politički i društveni Titanik koji teško da može da ozbiljniji manevar da napravi u bilo koju stranu, vrtimo se u krugu i idemo ka santi - to je dijagnoza našeg društvenog trenutka", dodao je on u Novom danu.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije o izborima i unapređivanju izbornih uslova, on je rekao da se njega ni učesnici dijaloga ne se sećaju, ni moderatori, ni domaći ni strani. „To je reprezentativan primer perfektnog neuspeha“, istakao je.

„Kad je reč o ovim dijalogu vlasti i opozicije uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta o izbornim uslovima, sam taj dan izbora, i sve što je prethodilo, sve što je došlo posle – sjajno ilustruje i nepobitno potvrđuje: to je kompletan savršen neuspeh, koji je koristio samo vlasti, ali čak je i to pitanje“, dodao je.

Vukadinović kaže da u EU ipak nisu ravnodušni. „Mislim da će bit još pokušaja EU, da će kriza eskalirati, pokazali smo nezrelost kao politička elita i kao društvo“, ocenio je, dodavši da je teško da će situacija da se unapredi u Srbiji bez posrednika.

Kako je rekao, potreba za međunardonim pristustvom biće neophodna u daljem razvoju političke situacije, a i političke krize u Srbiji.

„Ako neko misli da je normalno da imate ovakvu skupštinu i da to prođe, koja izgleda ovako kako izgleda srpski danas, i da se pravimo da je to normalno, ili da može opstati takva politička scena…“, dodaje.

Nekoliko je kriza i ne zna se koja je teza, i zdravstvena, i politička, parlamentarna, ekonomska i oko pitanja Kosova.

„To se i ne može prikriti. Zatvorene radnje ne možete prikriti, broj obolelih takođe ne možete prikriti. Parlament, koliko god ga potcenjivali, tu vlast i pozicija treba da sučeljavaju svoje vizije, a ovaj parlament to definitivno neće biti. Imate skupštinu bez opozicije, malo je takvih parlamenata u Evropi, možda jedan, pa čak i u svetu, sad neće biti čak ni minimuma debate i on ne može imati kontrolnu ulogu“, dodao je Vukadinović.

Ova vlast, vlada, saziv skupštinski, kako je ocenio, nose sa sobom ozbiljnu legitimacijsku rupu, deficit, legitimnost, „to se vuče kao rep i kao senka“ nad potezima vlasti pogotovo u vreme krize koja će se sve teže moći sakriti.

„Liči na spisak špijuna“

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija sačinila je spisak medijskih radnika i nevladinih organizacija i od banaka

POVEZANE VESTI

 traži uvid u sve njihove transakcije u prethodnih godinu dana. U zahtevu koji je Uprava uputila bankama, a u koji je Newsmax Adria imao uvid, podaci se traže kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Vukadinović je ocenio da tehnika i način plasiranja u vezi sa tim slučajem liče na pravljenje „spiska špijuna“.

„Apsolutna je tabloidizacija javnog života, sve je spektakl, važnije je to – spisak špijuna, brat Putin, o bratu Siju da ne govorimo, pa se okrećemo Zapadu… a nigde se ne okrećemo, ovo je politički i društveni Titanik koji teško da može da se orijentiše ili ozbiljniji manevar da napravi u bilo koju stranu, vrtimo se u krugu i idemo ka santi – to je, bojim se, precizna dojagnoza našeg društvenog trenutka“, ocenio je.

O navodima da je zamenik predsednika poslaničke grupe SNS u odlazećem sazivu Skupštine Srbije Vladimir Orlić najozbiljniji kandidat za novog predsednika parlamenta, on je rekao da je gotovo svejedno ko će u ovakvoj skupštini biti predsednik.

„On je svu opoziciju, i svoju, konstruktivnu i ovu drugu radikalnu i ozbiljnu, izbacio iz igre. I sad ima problem, da li da prave veštačku opoziciju od SPS-a, ali verujem da neće, već će SPS samo više biti na meti“, rekao je.