Božović gradonačelniku: Demantujte Vesića o ulicama, budite Beograđanin

Vesti 28. jul 202011:04 > 11:04
FoNet/Aleksandar Levajković

Bivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću u kojem traži da demantuje navode svog zamenika Gorana Vesića da će biti zamenjeni nazivi ulica koje nose ime po gradovima ili regijama bivše Jugoslavije.

„Da jednom zauvek prekinemo sa instant nacionalizmom i jeftinim brukanjem Beograda“, poručio je Božović u pismu.

POVEZANE VESTI

 On je dodao da građani i Beograda i regiona žele da se gradonačelnik srpske prestonice oglasi.

„Žele da znaju da li je Beograd i dalje onaj grad otvoren za sve, da li je i dalje onaj Beograd koji je nekada bio glavni grad svim tim republikama koje se sada iz njegove istorije nasilno brišu“, naveo je Božović.

On je istakao da je Beograd bio svet i kada je Srbija bila u „najvećoj tami“ i pozvao ga pošalje poruku građanima regiona da će „Beograd uvek biti i sarajevski, i bosanski i hercegovački i crnogorski i hrvatski i slovenački i makedonski i albanski i bošnjački i vojvođanski i srpski, jer jedino tako može da bude kosmopolitiski, najveći i najlepši“.

Božović je Radojičiću poručio: „Gradonačelniče, budite ‘Beograđanin’. Ne po rođenju ili prebivalištu. To je za Beograd potpuno nebitno i sporedno. Biti Beograđanin ili Beograđanka znači mnogo više od toga. To su svi oni ljudi koji dele i šire beogradski duh i kulturu, ma iz kog grada, strane sveta ili zemlje dolazili“.