Vesić: Vučić molio da se ne menja ime Sarajevske ulice

Vesti 28. jul 202011:01 > 11:09
N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je, povodom najave gradskih vlasti o promeni imena ulica koje nose imena po toponimima iz SFRJ, da nije reč o brisanju istorije, već o poštovanju srpske istorije.

Vesić je za TV Prva rekao da je o promeni imena ulica u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ga je, kako kaže, lično molio da se ne menja ime Sarajevske ulice, prenosi RTS.

POVEZANE VESTI

S druge strane, naglasio je Vesić, u Sarajevu su izmenjena imena svih ulica koje su imale nazive po ličnostima iz Srbije i one se sada zovu po njihovim ličnostima.

„Nema razloga da držimo imena sa toponomima iz države koja više ne postoji. Nema potrebe da Beograd ima Hrvatsku ulicu jer nigde u državi Hrvatskoj ne postoji Srpska ulica. Ne možemo biti mazohisti i jedini imati imena po toponimima iz Hrvatske, Bosne, Slovenije…“, rekao je Vesić.

Na pitanje da li je reč o političkoj odluci, zamenik gradonačelnika Beogradaje rekao: „Kako možete da kažete da je to politička priča kada štitimo naš nacionalni identitet.“

„Ne može nama biti važniji Matija Gubac od Ružice Sokić“, istakao je Vesić i zapitao da li je on zadužio i pružio Srbiji više od Ružice Sokić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je naglasio da će u Beogradu ulice nositi imena ljudi koji su važni za Srbiju i onih koji su zadužili čovečanstvo.