AKS: Dve godine od ubistva Ognjanovića, a nalogodavci i izvršioci nisu otkriveni

Vesti 28. jul 202011:52 > 11:57
Medija centar Beograd

Od ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića se navršava dve godine, a nalogodavci i učinioci toga zločina nisu otkriveni, podsetila je Advokatska komora Srbije (AKS), uz ocenu da rešavanje tog slučaja predstavlja svojevrsni test za nadležne organe i državu.

„AKS izražava nezadovoljstvo i zabrinutost usled činjenice da u protekle dve godine policija i tužilaštvo nisu uspeli da pribave dokaze na osnovu kojih bi mogli da procesuiraju nalogodavce i učinioce ovog ubistva. Ovakvo stanje stvari nije dobra poruka advokaturi i našim građanima, jer rešavanje ovog slučaja predstavlja svojevrsni test za nadležne organe i državu u celini“, saopšteno je iz komore.

Advokati su poručili da bi uspeh u borbi države sa organizovanom kriminalom bio najbolja poruka građanima da sistem funkcioniše i dodali da će „istrajati u svojim naporima da se odgovorni za ovaj zločin pronađu i kazne jer je ubistvo Ognjanovića postalo paradigma napada na advokate i na najdrastičniji način pokazalo u kakvim okolnostima advokati u Srbiji obavljaju svoju profesionalnu delatnost“.

U saopštenju je navedeno da je advokatura pokazala veliko strpljenje očekujući rezultate u istrazi koju sprovodi Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali ubrzo će se postaviti pitanje stvarne volje, sposobnosti i spremnosti nadležnih organa da razreši ovaj slučaj.

„Ukoliko dođe do takvog zaključka, advokatura će postaviti pitanje odgovornosti nadležnih“, navedeno je u saopštenju.