Lončar sa lekarima: Građani da poštuju mere, otvoren poziv novinarima

Vesti 28. jul 202014:18 > 14:19
TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/

Lekari i zdravstveni radnici Kliničko bolničkog centra (KBC) Zvezdara i bolnice u Pančevu pozvali su sve građane da poštuju pripisane mere zaštite, posebno nošenje maski, jer je to jedini način da se spreči širenje korona virusa, a novinarima su poručili da ih obiđu i vide kako je to provesti osam sati u smeni u skafanderu i ostaloj opremi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je danas primio lekare i medicinske sestre iz te zdravstvene ustanove, koji su direktno uključeni u lečenje obolelih od epidemije, „u crvenoj kovid zoni“, rekao je da su oni heroji našeg doba, ali da će trebati da prođe vreme da se to shvati i da se vidi kako su i šta oni radili.

Lončar je apelovao na jedinstvo i zdravstvenih radnika i građana, da se svi uozbilje i da se zajedno rešava problem sa koronavirusom, a da se ubuduće u javnosti više čuje glas onih koji se neosredno, danonoćno bore protiv pandemije.

On je novinarima poručio da im je danas otvoren poziv da uđu u bilo koju kovid bolnicu i prenesu kako se tamo radi i u kojem su stanju pacijenti i da to „uđe u svest svakog građanina Srbije – kakvi su uslovi i kako izgledaju oni koji su oboleli“.

Pulmolog KBC Zvezdara Nataša Petrović Stanojević rekla je da je u toj kovid bolnici trenutno 300 pacijenata, a da je od marta, kada je epidemija počela, lečeno ukupno 2.100 – 930 u prvom talasu i duplo više u poslednjih mesec dana.

Ovo je opomena, jednom će sve proći, ali moramo svi pomoći. Nisite maske, koristite sve preporučene mere, jer je to jedini način da se sa ovim izborimo, poručila je ona.

Glavna sestra KBC Zvezdara Radmila Resimić je, objašnjavajući koliko je težak rad u kovid bolnicama, naglasila da svi koji su angažovani, i pored toga, rade požrtvovano i ne pomišljaju na godišnje odmore, niti kažu da im je teško.

Ona je apelovanla da će građani, ako koriste preporučene mere zaštite, na najbolji način pomoći i sebi i zdravstvenim radnicima u kovid bolnicama.

Mlada lekarka iz pančevačke bolnice Mirjana Karličić rekla je da je za nju, kao početnicu, najveći izazov i sreća što može da pomogne građanima, a da je i dobro iskustvo to što uči od starijih kolega.

Sestra na prijemnom odeljenju pančevačke bolnice Marija Reljić je ukazala da se u toj zdravstvenoj ustanovi, paralelno sa obolelim od kovida, leče i pacijenti u takozvanoj zelenoj zoni, oni koji su u urgentnom stanju ili su im potrebne operacije.

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić je ocenio da je, zahvaljujući požrtvanosti lekara u borbi protiv koronavirusa, ugled profesije nikad nije bio na višem nivou i da će njihova imena ostati zlatnim slovima upisana u istoriji te strukovne asocijacije.