CEAS i Jelena Milić pozdravljaju istragu Uprave za sprečavanje pranja novca

Vesti 28. jul 202014:06 > 14:24
N1

Centar za evroatlantske studije (CEAS) je, povodom spiska Uprave za sprečavanje pranja novca sa imenima novinara i udruženja ili organizacija i dopisa bankama kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca, saopštio da to pozdravlja, kao i Jelena Milić koja je njihov pravni zastupnik, "ako je spomenuta Uprava istrage sprovodila po propisima Srbije".

„Ne smatramo da to ne treba raditi samo zato što neki drugi osumnjičeni nisu kažnjeni. Dodatno, ne vidimo to, ako je sprovedeno u skaladu sa zakonom, kao pritisak na naš rad“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

CEAS naglašava da pojmovi poput: udruženje građana, nevladinih organizacija, novinara ili opozicije „sami po sebi ne sadrže vrednosnu odrednicu dobro-loše ili apriori nevino“.

„Kao i svaki drugi pravni subjekt ili pojedinici, oni mogu biti i vršioci krivičnih dela i to ne zavisi od toga gde i za koga rade“, navodi se.

CEAS podseća i na nalaze relevantnih međunarodnih tela da se „nevladine organizacije takođe smatraju ‘subjektima rizika’ u okviru pranja novca kao front za terorističke organizacije koje prikupljaju i prenose sredstva ili kao legitimna preduzeća koja posredno podržavaju ciljeve terorističkih organizacija.“

„Kako je CEAS razumeo, spomenuti, inače vrlo šarolik spisak nije potpun pa nam uopšte nije jasno kako su sagovornici spomenutih medija izvlačili zaključke o korelaciji entiteta na spisku sa njihovim javnim stavovima i delovanjem, niti kako se nepotpun spisak može smatrati pritiskom na pojedine organizacije“, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu broj stranaca primećenih u jeku pandemije COVID-19 na nasilnim protestima u Beogradu, CEAS veruje da je možda i to opravdan razlog mera Uprave, dodaje se u saopštenju.

CEAS navodi da „objavljivanje netačnog spiska nema veze sa otvaranjem teme uslova rada udruženja građana u Srbiji“ i naglašava da je ovih dana meta netačnihi opasnih diskvalifikacija i zaključuje da pretnje, spiskovi i tendenciozno netačno izveštavanje o njima predstavljaju pritisak na rad.

„Nažalost, čini nam se da je ovo neprofesionalni i neodgovoran pokušaj mobilizacije i homogenizacije oko pojedinaca iz navodno demokratske ugrožene opozicije, koji su istovremeno: na čelu političkih organizacija, privatni konsultanti, funkcioneri pravnih subjekata koja se formalno vode kao udruženja građana, a bojimo se imaju i neke druge ne samo javne interese koje plasiraju pod plaštom zalaganja za demokratizaciju i slobodu medija u Srbiji, ili s njima interesno povezanim licima koji možda ne poštuju mere razdvajanja komercijalnog od neprofitnog. CEAS nikad nije, niti će učestovati u tako nečemu“, zaključuje se u saopštenju.