Novi dan o (ne)logičnostima testiranja, gost i Božo Prelević

Vesti 28. jul 202015:28 > 15:28
N1

O važnosti testiranja slušamo od početka pandemije, hvalimo se ciframa o broju testiranih u jednom danu, ali da li znamo šta te cifre znače? Koji testovi ulaze u statistiku? Da li postoje nelogičnosti u zvaničnoj statistici o broju umrlih i zaraženih u Srbiji? Zbog čega, uprkos najavama premijerke, privatnim laboratorijama nije dozvoljeno da rade serološke testove na koronavirus?

O tome u temi jutra govori genetičar dr Oliver Stojković, profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu i šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.

Da li se u uslovima pandemije poštuju termini hemioterapije? Da li postoje liste čekanja? Kako se onkološki pacijenti bore sa epidemijom, a kako sami lekari? Za Novi dan govori dr Danica Grujičić direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Zbog potpisivanja pisma „Ujedinjeni protiv kovida“, pojedini lekari trpe pritisak, dobijaju premeštaj, ali i sami daju otkaz zbog nemogućnosti obavljanja posla. Na koji način advokati, koji su se priključili zdravstvenim radnicima stavljajući svoj potpis na proglas „Ujedinjeni protiv kovida“, mogu da im pomognu? O tome govori advokat Božo Prelević.

O situaciji u društvu, kroz prelistavanje dnevne štampe govori Radomir Lazović aktivista Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Nemačka uvodi obavezno testiranje na korona virus za putnike koji dolaze iz rizičnih regiona, zbog nedavnog porasta slučajeva infekcije u zemlji. Da li je nemački ministar zdravlja zabrinut, čučemo od Nemanje Rujevića novinara DW.

Na more, po svemu sudeći nećemo ići, ali to ne znači da ne možemo da se bacimo na čitanje letnje literature. Šta čitati ovog leta? O tome pred kraj emisije.