Stokić: U KCV trenutno 312 kovid pacijenata, sve više s težom kliničkom slikom

Vesti 28. jul 202016:29 > 16:33
N1

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) sve je više kovid pozitivnih osoba koje zahtevaju bolničko lečenje, a trenutno se u tom centru nalazi 312 osoba, kazala je direktorka te ustanove Edita Stokić. Zbog sve većeg broja obolelih, KVC je, dodaje, bio prinuđen da proširi kapacitete za smeštaj kovid obolelih.

„Zbog rapidnog porasta broja obolelih, KCV je bio prinuđen da prošiti kapacitete, te je otvoreno još novih kovid klinika i to: na klinici za ortopediju, na klinici za anesteziju, na klinici za vaskularne bolesti, na neurohirurgiji, urologiji, kao i na klinikama za plastičnu hirurgiju i rehabilitaciju“, kazala je Stokić na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu.

Naglasila je i da se na klinici za ginekologiju i akušerstvo nalaze i kovid pozitivne trudnice, ali nije rekla koliki je taj broj.

POVEZANE VESTI

Doktorka Stokić naglašava da je primetna sve teža klinička slika pacijenata koji se smeštaju u KCV.

„Sve je veći broj hospitalizovanih sa teškom kliničkom slikom… A ta klinička slika nije ista kod svakog pacijenta. U lečenju pacijenata koji su hospitalizovani možemo uočiti dva problema – da pacijent koji se hospitalizovan, retko kad ima samo kovid pozitivnu virusnu infekciju, već ima i brojne pridružene bolesti. Sa razvojem kovida, njegove prateće bolesti se pogoršavaju, ili se tokom oboljevanja razvijaju i druge komplikacije, među kojima i šećerna bolest“, naglasila je Stokić.

U Vojvodini je to posebno veliki problem, s obzirom da se zna da je to, kako je rekla, region sa velikom prevalencijom gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

„A studije su jasno pokazale da je gojaznost jedan od faktora rizika“, rekla je.

„U ovom sada naletu virusa uočili smo da pacijenti imaju težu kliničku sliku, ali ne samo kovida i promene na plućima, koje zahtevaju primenu respiratora i intenzivne kiseoničke terapije, već kod pacijenata dolazi do razvoja komplikacija drugih bolesti. U zavisnosti od postojećih bolesti, dolazi do razvoja komplikacija, dolazi do popuštanja funkcije bubrega, srca, a s obzirom da terapija za kovid zahteva i primenu određenih kortikosteroida, to dovodi do pogoršanja dijabetesa kod pacijenata koji boluju od te bolesti, ili do nastanka kod onih koji ranije nisu imali taj problem“, kazala je Stokić.

I zato, naglašava, lečenje pacijenata od kovida-19 sa teškom kliničkom slikom i komplikacijom zahteva multidisciplinarni pristup.

„Ja kao kliničar moram reći da imamo sliku u javnosti da je to samo kovid pozitivan pacijent koji se leče, ali ne -svaki pacijent je indivudua za sebe i zahteva i takav pristup lečenju“, rekla je.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.