Advokat iz Kragujevca: Krivične prijave zbog postupanja prema uhapšenima

Vesti 28. jul 202017:44 > 18:02
N1

"Prema mojim branjenicima su policijski službenici u pritvoru postupali protivno našim zakonima, Ustavu, međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala, prema njima je primenjena slila bez ikakvog razloga. Podneću šest krivičnih prijava zbog onih za koje je utvrđeno da su pretrpeli lakše povrede i da su vređani, a za šta je zaprećena kazna od dve do 10 godina", kaže advokat Zlatko Milić iz Kragujevca.

Na protestu u Kragujevcu mnogi mladi ljudi su uhapšeni. Ono što se nekima od njih dogodilo nakon hapšenja, biće predmet je krivične prijave, najavio je advokat.

„Ja ću kao punomoćnik podneti prijave do kraja nedelje i očekujem da nadležni preduzme radnje na otkrivanju i daljem gonjenju počinilaca krivičnog dela“, rekao je Milić.

On je u Danu uživo ispričao i da je bio svedok događanja ispred policijske stanice u Kragujevcu.

„Nekoliko minuta sam bio ispred policijske stanice, primetio sam takvo ponašanje pojedinih službenika i primetio sam da udaraju lica koja privode, čuli su se i šamari i psovke“.  

POVEZANE VESTI:

Na pitanje kada zakon dozvoljava prinudu, Milić je rekao da je zakon jasan i da službeno lice sme da upotrebi sredstva prinude, ali da se ograničava na dva slučaja – sprečavanje napada i otklanjanje otpora.  

„Prava su bila jako narušena i povređena jer je zakon jasan kako se postupa sa privedenima. Da li su svi imali pravo da obaveste svoje najbliže, da li im je saopšteno zašto se hapse, da li su pozvali branioca? Bili su u zgradi četiri sata, neko kraće neko duže i tek onda je počelo saslušanje“, rekao je.  

Dodaje da je njegov posao da zaštiti prava klijenata, a da postupanjem policajaca treba da se bave njihove starešine.

„Iznenađuje me ovolika količina sile, sve je moglo da se reši bez tolike sile i toliko privedenih. Ja ne znam da li je stigla komanda ili su to samoinicijativno radilio, hoću da verujem da su pojedini upotrebljavali silu prema svojoj naravi prema licima koja su vezana i svi su mladi“, naveo je Milić.