Fondacija Trag: Spisak Ministarstva finansija zlonamerni udar na medije i NVO

Vesti 28. jul 202017:45 > 18:15
Newsmax Adria

Zahtev Uprave za sprečavanje pranja novca poslednji je u nizu primera zloupotrebe postojećih zakonskih mehanizama, urušavanja institucija i kontinuiranog pritiska na medije i organizacije civilnog društva, u cilju sužavanja prostora za građansko delovanje i slobode udruživanja i informisanja, saopštila je Trag fondacija.

„Mediji, organizacije i pojedinci koji su se našli na ovoj listi prepoznati su u javnosti po predanom radu na zaštiti ljudskih prava, razvoju demokratije i podršci dobročinstvu i solidarnosti. Ovaj napad dovodi u pitanje vladavinu prava u Srbiji, kao i proklamovane evropske vrednosti“, navodi se u saopštenju, koje je potpisala direktorka Biljana Dakić Đorđević.

Trag fondacija se, kroz dugogodišnju podršku lokalnom građanskom aktivizmu i razvoju filantropije, oduvek zalaže za transparentnost, izgradnju poverenja u društvu i dugoročna međusektorska partnerstva.

Zlonamerni udar na reputaciju naše i drugih organizacija u javnosti dodatno nas motiviše da istrajavamo u svojoj misiji i zajedno sa drugim partnerima nastavimo borbu za slobodno i demokratsko građansko društvo, zaključuje se u saopštenju Trag fondacije. 

Trag fondacija je jedna od  27 organizacija, plus 20 pojedinaca, koji se nalaze na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija, koja je od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine, u sklopu istrage o finansiranju terorizma i pranja novca. Na spisku se, nazivom organizacije ili ličnim imenom i prezimenom i matičnim brojem nalaze medijski radnici, nevladine organizacije i udruženja građana.

Veći deo onih sa spiska reagovao je danas na ovu akciju, uglavnom negodujući, dok su je Centar za evroatlantske studije (CEAS) i njihova pravna zastupnica Jelena Milić pozdravili.