"Krčka se" nezadovoljstvo lekara kroz peticiju, krizni štab poziva na jedinstvo

Vesti 28. jul 202018:24 > 19:25
N1

Sve češće se može čuti da potpisnici pisma "Ujedinjeni protiv kovida" trpe pritiske zbog javno iznetog stava. Doktorka Saša Ljuština tvrdi da ju je upravo to nateralo da da otkaz u Klinici za ginekologiju i akušerstvo. U međuvremenu podrška inicijativi stiže od socijalnih radnika ali i pojedinih političkih partija.

Doktorka Saša Ljuština tvrdi da je odmah nakon što se njeno ime našlo u otvorenom pismu na poslu doživela neprijatnost.

„U 10 sati mi je naređeno da promenim odeljenje, da ne ulazim u operacionu salu i da do 14 sati napustim svoju lekarsku sobu, odnosno da iznesem svoje stvari“, kazala je nedavno.

To ju je, kaže, između ostalog, navelo da ranije najavljeni otkaz i podnese. Na spekulacije da će otvoriti privatnu kliniku odgovara da je u potrazi za poslom.

„Ako me niko ne bude zaposlio u Srbiji, imam ponude iz Danske, Švedske i Nemačke, cela Evropa traži lekare pa ću svoju porodicu pokupiti i otići. Prema tome, ako ne trebam Srbiji imaće kome ću trebati“, odlučna je Ljuština.

POVEZANE VESTI

O slučaju doktorke Ljuštine članica Kriznog štaba Kisić Tepavčević nije upoznata. Od ranijih izjava da se na spisku ne nalaze kompetentni za zarazne bolesti, te da se mnogi javljaju da povuku potpise, danas nešto drugačiji ton o kolegama sa spiska.

„Da, poznajem neke koji se nalaze na tom spisku, pričala sam sa nekima i rezmenila poruke, nema tu ništa spektakularno za vas. To je stručna razmena mišljenja i sa nekim prijateljskim konotacijama“, izjavila je Kisić Tepavčević.

Dodaje da svi treba da budu ujedinjeni protiv kovida.

A na navode da pojedini lekari trpe pritiske, predstavnici Demokratske stranke ponudili su danas pravnu pomoć. Upitali smo ih da li njihova podrška može dati političku pozadinu inicijativi.

„Mi ovde ne govorimo protiv SNS-a, mi pričamo o stručnosti kriznog štaba koji vodi ovu epidemiju. Borimo se protiv politizacije. Da bi dobili odgovor vi koji ste se sad organizovali to je politički… pa naravno da je politika, ovo je zdravstvena politika. Ja ne znam kako drugačije mi treba da izrazimo svoje nezadovoljstvo“, kazala je Tatjana Vešović iz DS-a.

Spisku Ujedinjeni protiv kovida danas se pridružilo i oko 200 socijalnih radnika a peticija je otvorena za nova imena.

„Korisnici socijalne zaštite, pre svega stari, osobe sa invaliditetom, ljudi koji se nalaze na ulici, siromašni i tako dalje su u daleko većem riziku da i sami budu zaraženi i to je jedan od razloga
zašto se i socijalna zaštita, između ostalog, priključila podršci ovoj peticiji“, izjavila je Vedrana Lacmanović.

Uredniku „Vremena“ Srbija liči na ekspresni lonac u kojem nema izduvnog ventila u vidu dijaloga.

„Ova vlast umesto da otvori dijalog, umesto da porazgovara, da traži zajednička rešenja ona radi ono što je uvek radila: pritiska, etiketira, napada, otpušta“, ocenio je Filip Švarm.

Rešenja ni na pomolu a atmosfera među lekarima u Kriznom štabu i onim van njega se i dalje krčka… Zbog lonca, letnjih temperatura ili nečeg sasvim trećeg…