Uprava Ministarstva finansija: Ako ministri nisu svete krave, zašto bi bile NVO?

Vesti 28. jul 202019:34 > 19:41
N1

Uprava za sprečavanje pranja novca nema selektivan pristup u svom radu, ispitivala je imovinu i račune i aktuelnih ministara, a rizik kod organizacija neprofitnog sektora procenjivan je i prošle godine i niko to nije ocenio kao hajku, izjavio je za Tanjug vd direktora te uprave Ministarstva finansija Željko Radovanović, povodom spiska koji je procureo u javnost.

POVEZANE VESTI

„Ja sam profesionalac i odgovorno radim svoj posao. Uprava za sprečavanje pranja novca je nekoliko meseci ispitivala imovinu, i tekuće račune, četiri aktuelna odnosno aktivna ministra. Imam obavezu čuvanja tajne, a ukoliko me skupština oslobodi, ja zaista nemam nikakav problem da obelodanim njihova imena. A, ukoliko ministri nisu “svete krave“, zašto bi to bile nevladine organizacije“, upitao je Radovanović.

Poručio je i da „apsolutno ne postoji diskriminacija“ u radu Uprave za sprečavanje pranja novca.

„Ovakve aktivnosti Uprava je sprovodila i tokom prethodne godine. Čak 41 neprofitna organizacija je bila predmet nadzora Radne grupe i niko takve aktivnosti nije ocenio kao hajku“, rekao je on.

Mediji i organizacije civilnog društva danas u zajedničkom saopštenju zahtevaju od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima od strane poslovnih banaka.