Vesić: Nije normalno da bilo ko u Srbiji smatra da Pavelića nije trebalo ubiti

Vesti 28. jul 202020:04 > 20:12
N1

Uprkos brojnim kritikama, biće promenjena imena onih beogradskih ulica koje su nazvane po toponimima iz SFRJ, to je potvrdio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je, gostujući na TV Prva, rekao da će svoju ulicu u Beogradu dobiti i Blagoje Jovović, koji je izvršio atentat na Antu Pavelića.

„Imali ste neverovatne izjave ovih dana, ove srpske elite koja je inače manjina, koja je naučila do 2012-te, dok im Aleksandar Vučić nije ukinuo privilegije, da određuje stavove društva, da vodi društvo… Mi jesmo demokratsko društvo, ali nije normalno da neko poput Dubravke Stojanović kaže da Ante Paveliću nije suđeno i da nije mogao da bude ubijen bez suđenja. To nije normalno“, kazao je Vesić.

POVEZANE VESTI

Prašina se, dodaje, podigla u „nekim medijima“.

„Vi mene pitate zašto se podigla prašina. Ja vama kažem podigla se prašina u pojedinim medijima koji odražavaju tu politiku. Pre neki dan vam je Đilas govorio o tome i nosio crni flor za Sarajevo. To nije ta politika. Dubravka Stojanović je bila Đilasov funkcioner, u Biblioteci grada Beograda. Po meni, nije normalno da oni kažu da je necivilizacijski ubiti Antu Pavelića.

…I da zbog toga Blagoje Jovović ne treba da dobije ulicu.

„Zlikovca Ante Pavelića ne da nije necivilizacijski ubiti, nego je to ljudska pravda. A oni koji smatraju da ne treba Beograd da ima ulicu Blagoje Jovovića i koji misle da nije u redu što je on ubio Ante Pavelića, da su oni takođe deo našeg društva… Ja mislim da nije normalno da bilo ko u Srbiji smatra da Pavelić nije trebalo da bude ubijen“, ponovio je Vesić.

Inače, kako prenosi RTS, zbog preimenovanja Zagorske ulice u Zemunu u ulicu Blagoja Jovovića njegova porodica uputila je pismo zahvalnosti zameniku gradonačelnika Beograda.

„Drago nam je da Republika Srbija i grad Beograd ne zaboravljaju svoje heroje. Ta inicijativa omogućava da progovori pravda i da se prepozna istorijska istina i važnost koju je imao planirani i hrabri atentat koji je naš Blagoje učinio protiv ratnog zločinca poglavnika Ante Pavelića“, navela je porodica.

Reagujući na najavu zamenika gradonačelnika Beograda o prekrajanju naziva ulica u glavnom gradu, istoričarka Dubravka Stojanović rekla je za portal Nova.rs da je doživljava kao još jedan od mnogih napada na Beograd.

„Beograd je bio prestonica jedne značajne države i to se videlo u njegovom kosmopolitskom duhu, etnički mešanom stanovništvu, pa i imenima ulica, koje su kroz tu ‘uličnu geografiju’ slale poruku otvorenosti“, kazala je Dubravka Stojanović.

Brisanje tih imena, navodi, govori o jednoj paranoidnoj fazi naše istorije, u kojoj se, posle četiri izgubljena rata, zatvaramo u sebe, gledamo samo „u sopstveni pupak“, izolujemo se od sveta, pa i najbliže geografije.

„Poseban problem je davanje ulice Blagoju Jovoviću, čoveku koji je pokušao atentat na Antu Pavelića, nakon kojeg je ovaj i umro. Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike“, upozorila je Dubravka Stojanović.