EU: Sveobuhvatni sporazum tek kada se Beograd i Priština dogovore o svim temama

Vesti 28. jul 202021:00 > 21:02
N1

Evropska unija je jasno stavila do znanja da Beograd i Priština više neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, kao u prošlim procesima u Briselu, a sveobuhvatni sporazum biće potpisan tek kada se postigne dogovor o svim temama, piše Gazeta ekspres, pozivajući se na izjavu portparolke EU Nabile Masrali.

Marsali je rekla da će se dijalog, kojim posreduje EU, završiti sveobuhvatnim sporazumom tek kada se reše svi problemi između Beograda i Prištine.

„EU će, kao posrednik u dijalogu, sarađivati sa stranama na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, rešavajući sva nerešena pitanja“, rekla je ona.

Tokom skoro decenije razgovora u EU, predstavnici Kosova i Srbije potpisali su niz sporazuma koji nisu sprovedeni. Govoreći o konačnom sporazumu, Marsali navodi da EU očekuje da se svi oni sprovedu.

„Evropska unija i sve njene članice očekuju da će dve strane implementirati sve dogovore postignute u prošlosti. Nerešena pitanja u prethodnim sporazumima biće rešena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum“, navodi se u odgovoru iz EU.

Nakon sastanka kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića počele su diskusije na nivou eksperata, koje se nazivaju političkim, a ne tehničkim, navodi Gazeta ekspres.