AP: NVO optužuju populističku vlast u Srbiji da pokušava da ih ućutka

Vesti 28. jul 202022:43 > 22:49
N1

Ministarstvo finansija Srbije je istragu mogućeg pranja novca i finansiranja terorizma povelo protiv desetina organizacija za zaštitu prava, nezavisnih novinara i opozicionih političara koji kritikuju navodnu korupciju vlasti i njenu antidemokratsku politiku, piše američka novinska agencija AP.

Ministarstvo je negiralo da je istraga kojom se traži pristup podacima privatnih banaka o tim grupama i pojedincima, ciljani napad na kritičare, rekavši da je to deo redovnih postupaka, piše AP.

POVEZANE VESTI

„To su redovne aktivnosti da se proceni rizik od finansiranja terorizma“, rekao je Željko Radovanović, vršilac dužnosti direktora državne uprave za suzbijanje pranja novca.

Građanske grupe zahtevaju da Vlada Srbije odmah obustave tu akciju za koju kažu da je zloupotreba mehanizma za suzbijanje pranje novca i finansiranje terorizma, upotrebljena za zastrašivanje organizacija koje deluju kao nadzor izvršne vlasti, prenosi agencija.

„Optužili su populističku vladu da pokušava da ućutka kritičare usred sve jačeg nezadovoljstva zbog sve autokratskije vladavine predsednika Aleksandra Vučića i postupanja njegove vlade u borbe s krizom KOVID-19“, navodi AP.

Slobodan Georgijev, piše AP, voditelj TV Newsmax Adria, koji se nalazi na listi onih koji su pod istragom, rekao je da je taj potez „način kriminalizacije ljudi“.

„Sada smo svi stavjeni u isti koš s kriminalcima“, rekao je on.

Ministarstvo finansija je odbacilo te tvrdnje, piše AP.

Američka agencija prenosi da je Radovanović, zvaničnik Ministarstva finansija, rekao da nevladine grupe ne treba tretirati kao „svete krave“.

„Srbija koja formalno želi da uđe u Evropsku uniju, stvara bliske političke, vojne i ekonomske veze sa Rusijom i Kinom“, konstatuje AP i navodi da „kritičari kažu da Vučić vodi tu balkansku državu ka autoritarnoj vladavini u stilu ruskog predsednika Vladimira Putina“.

U svom poslednjem izveštaju, „Fridom haus“ koji nadzire poštovanje ljudskih prava, ocenio je Srbiju kao „hibridni režim“, a ne demokratiju „zbog pada standarda u vladavini, pravosuđu, na izborima i u medijskim slobodama“, zaključuje AP.