O'Brajen: SAD podržavaju obnovljeni dijalog i taj proces prate izbliza

Vesti 28. jul 202023:07 > 23:10
SAUL LOEB / AFP

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Robert O'Brajen, izjavio je da Sjedinjene Američke Države podržavaju obnovljeni dijalog Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije i poručio da taj proces prate izbliza, prenosi Kljan Kosova.

O’Brajen se pre nekoliko dana sastao sa glavnim savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, savetnicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i sa zvaničnicima britanske i italijanske vlade. Kako se navodi, jedna od glavnih tema u američkoj ambasadi u Parizu bio je dijalog između Kosova i Srbije.  

O’Brajen je rekao Evropljanima da Amerika podržava obnovljeni proces dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije, kao i da taj proces prati izbliza. 

POVEZANE VESTI:

 Kosovski premijer Avdulah Hoti je, takođe, istakao da dijalog između Kosova i Srbije u Briselu vodi uz saradnju sa SAD. 

„Proces dijaloga koji se odvija u Briselu, uz posredovanje EU, je u potpunosti kordinisan sa SAD“, poručio je Hoti. 

Analitičarka Jeta Krasnići iz Instituta za demokratiju istakla je da je uključivanje Amerike u proces dijaloga od „životnog značaja“. Prema njenim rečima, bilo je raskola između Evrope i Amerike u odnosu na dijalog, pa je u interesu Kosova saradnja između EU i SAD. 

„Saradnja između SAD i EU u procesu dijaloga ostaje od velikog značaja kako bi se došlo do međusobnog priznavanja, evroatlantskog puta Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama“, ocenila je Krasnići. 

Hoti je zajedno sa koordinatorom kosovske vlade za dijalog Skenderom Hisenijem razgovarao sa ambasadorima zemalja Kvinte o dijalogu sa Srbijom.