NIN: Vučić sklapao partnerstvo s Azerbejdžanom, Tešić ugovore s Jermenijom

Vesti 29. jul 202010:16 > 10:31
N1/Ilustracija

Dokumenti do kojih je došao NIN pokazuju, da je firma "Vektura trans", koja je pod kontrolom Slobodana Tešića, jednog od finansijera Srpske napredne stranke, izvozila velike količine oružja iz fabrika "Krušik" iz Valjeva, "Prva petoletka" iz Trstenika i "Zastava oružje" iz Kragujevca u Jermeniju koja je u sukobu sa Azerbjdžanom oko oblasti Nagorno Karabah.

 Tako su odnosi Srbije i Azerbejdžana, koja je jedna od šest zemalja u svetu sa kojom naša država ima potpisane sporazume o strateškom partnerstvu, dovedeni u pitanje, navodi se u novom broju NIN-a.

POVEZANE VESTI

Poslednji sukobi Azerbejdžana i Jermenije izbili su 12. jula 2020, a samo par dana kasnije, 14. i 15. jula oružje iz srpskih fabrika otpremljeno je sa niškog aerodroma Konstantin Veliki na aerodrom u blizini Jerevana, glavnog grada Jermenije.

NIN otkriva i još 16 letova u 2019. sa oružjem iz srpskih fabrika koje je sa niškog i beogradskog aerodroma Nikola Tesla otpremano do aerodroma kod Jerevana.

Prema dokumentima u koje je NIN imao uvid trebalo je da bude isporučeno 142.000 mina različitih kalibara i 10 raketa Grad od 122 milimetra iz fabrike „Krušik“.

Takođe, ugovoreno je i prevezeno najmanje 100 minobacača za mine kalibra 120 milimetara iz „Prve petoletke“ i tri protivavionska topa kalibra 20 milimetara oznake M55A4 iz „Zastava oružja“. Ovo oružje predmet je ugovora koje je Tešićeva „Vektura trans“ sklopila sa Ministarstvom odbrane Republike Jermenije 2018.

Dok je u maju 2018, kako se sam hvalio, predsednik Aleksandar Vučić dobijao počasti u Azerbejdžanu, kada je i potpisan Akcioni plan za strateško parnerstvo i niz biletarnih sporuzuma, Tešićeva „Vektura trans“ je te godine samo sa „Krušikom“ potpisala četiri ugovora za isporuku oružja Jermeniji, navodi NIN. Jedan ugovor potpisan je pre, a tri posle njegove posete.

Vrednost tih ugovora bila je ukupno 5.864.364 evra i 5.315.520 američkih dolara.