Muškarac u Gračanici sa simptomima koronavirusa već 12 dana čeka na testiranje

Vesti 29. jul 202020:19 > 20:39
N1

Muškarac u šezdesetim godinama već dvanaesti dan čeka na testiranje za koronavirus pri Kliničko-bolničkom centru (KBC) u Gračanici kod Prištine, iako sve vreme ima povišenu temperaturu i snimak koji pokazuje na upalu pluća.

Gračanica je opština kod Prištine sa većinskim srpskim stanovništvom u kojoj bolnički centar funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

O ovom slučaju je za Radio Slobodna Evropa svedočila njegova ćerka, čiji je identitet poznat redakciji, a koja je želela da ostane anonimna zbog straha da njen otac više ne bi imao mogućnost lečenja.

Kako kaže, obratili su svim nadležnim institucijama koje funkcionišu po srpskom sistemu, počevši od Doma Zdravlja do Infektivne klinike, ali lekari tvrde da nema potrebe da uzimaju uzorak jer pacijent „nije u tako lošem stanju“.

„Imao je temperaturu i nakon pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja odlučili smo da pomoć potražimo u Domu zdravlja u Gračanici, odakle su nas uputili u COVID ambulantu pri Domu zdravlja. Otišli smo tamo, nakon što su pogledali laboratorijske analize rekli su nam da moj otac nema simptome korona virusa“, ispričala je ona, uz napomenu da je u tom trenutku njenom ocu laboratorijska analiza CRP, koja ukazuje na infekciju u organizmu, bila drastično iznad normalnih vrednosti.

Dodala je da su im rekli da se bezbrižno vratimo kući i da ga leče vitaminima, a da se svakog narednog dana njemu stanje pogoršavalo.

Kaže da su im lekari iz dana u dan govorili da će uzeti uzorak za testiranje da bi im u ponedeljak, 27. jula, rekli da su dobili zabranu da šalju uzorke u KBC u Severnoj Mitrovici, koji se zatim šalju u Kraljevo u Srbiji, „jer je laboratorija u Kraljevu prebukirana“ i da više ne prima uzorke sa Kosova.

Ona sada planira da svog oca odvede na testiranje u Prištinu, gde se analiza uzoraka radi na Nacionalnom institute za javno zdravlje Kosova, u kosovskom sistemu.

Gračanica inače broji oko 20.000 stanovnika, a ukupan broj pozitivnih slučaja trenutno je 57.

Više vesti o pandemiji i kovidu-19 možete pročitati u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.