Madžar: Ova vlast će srušiti samu sebe, ovi spolja su suviše nemoćni

Vesti 30. jul 202009:10 > 09:12
Medija centar Beograd

Ova vlast će srušiti samu sebe, ona ne može da se sruši spolja, jer su ovi spolja suviše nemoćni i razjedinjeni, ocenio je profesor ekonomije Ljubomir Madžar. Govoreći o pomoći države privredi kako bi se ublažile posledice koronavirusa, on je rekao da se to ne kosi sa ekonomskim načelima, ali da je opasno.

Madžar je u intervjuu nedeljnku Vreme, istakao da opozicija funkcioniše u sistemu gde svako ima neke svoje programe i političke ideje, i „nema onog objedinjujućeg i apsolutizujućeg pritiska i učinka na jednoj političkoj platformi“.

„Drugim rečima, nema autoritarnog totalitarizma, koji zbija veliki broj aktera u jednu političku celinu. To je moguće dok traje, to valja dok traje, ali ne može beskonačno da traje. I (Slobodan) Milošević je trajao dugo, ali je ipak dotrajao“, ukazao je Madžar.

Govoreći o pomoći države privredi kako bi se ublažile posledice koronavirusa, on je rekao da se to ne kosi sa ekonomskim načelima, ali da je opasno, „jer te pomoći povećavaju ulogu države u privredi i društvu, jačaju moć političkih krugova u odnosu na ostatak društva“.

„To je kod nas posebno opasno, jer smo mi jedno politički dominantno društvo, u kome politika i vlast imaju nezdravo velik uticaj. Sad kad još počnu da dele podršku i pomoć, onda će još više i od toga puca kičma. To je veoma opasna tendencija, posebno ako se uzme u obzir činjenica da kod nas vladavina prava nije ni probližno na nivou na kome bi trebalo da bude, da je korupcija raširena“, upozorio je Madžar.