Radikali očekuju ponavljanje izbora na osnovu žalbe podnete Ustavnom sudu

Izbori 2020 30. jul 202014:31 > 14:37
N1

Srpska radikalna stranka čeka odluku Ustavnog suda po žalbi o regularnosti izbora i poručuju da ukoliko Ustavni sud odluči da sudi po ustavu, proglasiće da je novi saziv parlamenta neregularan i da je potrebno ponoviti izbore za skupštinu.

Kako je na konferenciji za novinare rekao Đurađ Jakšić, predsednik gradskog odbora Srpske radikalne stranke Novi Sad i novi predsednik Izvršnog odbora SRS, u toj stranci ne očekuju da će Ustavni sud presuditi pravedno, jer su dosadašnja iskustva pokazala da sudije sude u interesu vladajuće stranke.

Uz nadu da Aleksandar Vučić nije, kako kažu, „nepovratno skrenuo ka zapadu i NATO“, radikali su apelovali na srpsku vlast da ne kvari odnose sa Ruskom federacijom i poručili da samo uz pomoć Rusije Srbija može sačuvati svoj suverenitet.

Jakšić je citirao pisanje provladinih tabloida da je Srbija najavila jačanje vazduhoplovne baze vojske Srbije kupovinom 20 američkih bombardera, a da u slučaju da SAD to odbije, država ima rezervni plan, a to je kupovina ruskih aviona suhoj 25.

„Tim povodom, SRS je mišljenja da je daleko logičnije i jeftinije krenuti u nabavku unapređene verzije ruskog suhoja 25, koji u tehničkom smislu ne zaostaje za američkim bombarderom. Naprednjački režim živi u zabludi ako misli da će kupovinom oružja odobrovoljiti SAD i zapad i omekšati njihov stav o Kosovu“, poručio je Jakšić.

On je najavio da će na konstitutivnoj sednici skupštine Vojvodine, zakazanoj za petak, četiri radikalska poslanika podržati predlog da lider SVM Ištvan Pastor ponovo bude izabran za predsednika skupštine, u znak poštovanja prema bratskom mađarskom narodu.

Sve o izborima čitajte na stranici Izbori 2020.