Fabrici o konkursu "Oni su heroji": U Srbiji sam naučio šta je tačno solidarnost

Vesti 30. jul 202019:18 > 19:23
N1 (arhiva)

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je povodom predstavljanja konkursa "Oni su heroji", koji su organizovali ta delegacija i Er Srbija, da je u našoj zemlji naučio šta tačno znači solidarnost i da se ona najbolje vidi kroz poslovicu "Na muci se poznaju junaci".

On je zahvalio svim herojima za sve što su učinili za građane Srbije, ali i za sve one koji to nisu, ali žive u Srbiji.

„Ta solidarnost je deo vašeg herojstva, kao i rizik koji ste preuzeli da biste nam pomogli“, kazao je Fabrici.

On je rekao i da su svi učesnici takmičenja zaslužuju veliku nagradu i naveo da su heroji lekari i novinari, „ali i sasvim obični ljudi“.

Fabrici je istakao da je Delegacija EU pokušala da izrazi solidarnost sa građanima Srbije tako što je u saradnji sa Er Srbijom organizovala povratak u Srbiju onih koje je pandemija zatekla u inostranstvu, kao i kroz dopremanje medicinske opreme.

Podsetio je i da je potpisivanjem ugovora o dodatnoj donaciji sa EU omogućeno angažovanje još 200 domaćih zdravstvenih radnika u narednih šest meseci.

Direktor Er Srbija Dankan Nejsmit rekao je da je ta kompanija imala privilegiju da organizuje povratničke letove za 10.000 ljudi, kao i specijalne kargo letove kojima je medicinska oprema dopremana u Srbiju, i zahvalio je svim ljudima koji motivišu i inspirišu, a posebno svojim „avijatičarskim herojima“.

Delegacija Evropske unije je u partnerstvu sa Er Srbijom raspisala konkurs pod nazivom „Oni su heroji“ postavljajući direktno pitanje: „Ko je vaš heroj?“, a nominovano je, kako je navedeno, „više od 100 lokalnih junaka iz oko 30 gradova i opština širom Srbije“.

Više vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.