Narodna stranka: Prodaja Beograđanke i Sava centra čist lopovluk

Vesti 03. avg 202014:08 > 14:17
N1

Odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je da gradska vlast namerava da 19.000 kvadratnih metara poslovnog prostora proda po ceni od 650 evra za kvadrat i da je reč o "čistom lopovluku".

„Prvobitna procenjena vrednost je već ispod tržišne, a prema Zakonu o javnoj svojini i gradskoj odluci, ako nema zainteresovanih za kupovinu po toj ceni, onda se ona u drugom nadmetanju smanjuje na 80 odsto od prvobitne, a u trećem na 60 odsto. Prvobitna cena za 19.000 kvadrata u Begrađanki bila je 20,6 miliona evra, odnosno 1.084 evra po kvadratu, što znači da bi cena kvadrata mogla da padne na svega 650,4 evra“, rekao je Pavlović u programu „Otvoreno“.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je da gradska vlast na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem „budzašto prodaje gradsku srebrninu i simbole Beograda Sava centar i Beograđanku“.

„Mislim da neće naći nikoga da mu to prodaju, čak i po cenama za koje se može reći da su cene po kojima su ti objekti građeni. Ili će se pojaviti neki njihov kaskader kao u slučaju prodaje ‘Avala filma’, koji je kupio taksista iz Pančeva“, rekao je Gajić.

Pavlović je naveo da nema dokaza da su prihodi od izdavanja poslovnog prostora u Beograđanki manji od troškova, odnosno da je taj posao nerentabilan.

„Vlast stalno ponavlja ‘nađite kupca koji će dati više para’, ali nije suština da se proda budzašto. Ako nemaju kupca sada, onda ne bi trebalo prodavati. Građani bi trebalo da podignu glas protiv prodaje imovine Beograda kako bi ta prodaja bila sprečena“, rekao je Pavlović.

Pavlović je naveo da je Vesić nedavno najavio prodaju Sava centra za 27,4 miliona evra, a to znači da taj objekat vredniji od Beograđanke, što je „potpuni apsurd“.

Odbornica Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković rekla je da je plan kojim je predviđena seča šume i gradnja stanova na Košutnjaku protivustavan i da bi protiv onih koji su potpisali takve dokumente trebalo podneti krivične prijave.