Hiseni nakon sastanka s Palmerom: Tražio sam da SAD budu za pregovaračkim stolom

Vesti 03. avg 202020:00 > 20:06
N1

Prištinski koordinator za dijalog u Briselu na ekspertskom nivou, Skender Hiseni (Hyseni), sastao se u Vašingonu sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom. Tema razgovora bila je koordinacija poteza u vezi sa dosadašnjim tokom dijaloga, dok je Hiseni od Palmera ujedno zatražio da SAD budu stalno prisutne za pregovaračkim stolom, navodi KoSSev.

„Nakon što sam ga obavestio o trenutnom toku dijaloga u Briselu, sa gospodinom Palmerom sam vodio otvoren i iscrpan razgovor s ciljem koordinacije i sa težnjom da dijalog dobije jednu novu dinamiku, bez odugovlačenja i kašnjenja, za diskusiju i usaglašavanje oko glavnih pitanja sveobuhvatnog sporazuma za međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije“, saopštio je Hiseni u objavi na Fejsbuku, prenosi KoSSev.

Hiseni dodaje da je pored EU, uloga SAD u procesu dijaloga nezamenljiva, zbog čega je, kako je objavio, Palmera „zamolio za stalno, aktivno prisustvo SAD-a za pregovaračkim stolom u Briselu“.

Sa druge strane, Palmer je, kako navodi Hiseni, poručio da SAD cene konstruktivnu posvećenost kosovske vlade i institucija u ovom procesu, te još jedno naznačio da SAD podržavaju proces dijaloga koji se vodi u Briselu. „Dodao je (Palmer) da će Amerika biti uz nas tokom ovog procesa, snažno podržavajući pravičan, održiv i sveobuhvatni sporazum“, navodi Hiseni.

Hiseni je potvrdio da se u Vašingtonu sastao i sa drugim američkim zvaničnicima, sa kojima je takođe razgovarao o dijalogu u Briselu, ali i o dešavanjima u regionu. Iako su prištinski mediji prethodno najavili da će se Hiseni u Vašingtonu sastati i sa američkim državnim sekretarom, Majkom Pompeom, do toga, međutim, nije došlo. Hiseni je danas iz Vašingtona demantovao pisanje pojedinih medija koji su javili da je on tražio sastanak sa ovim zvaničnikom SAD, uputivši kritiku povodom „nagađanja i neistina“.

Podsetimo, posetu SAD-u prištinski koordinator za dijalog Beograda i Prištine, najavio je dan nakon što je u Briselu završena druga runda razgovora na ekspertskom nivou, a s ciljem informisanja američkih zvaničnika o toku dijaloga i koordinacije za buduće sastanke. Međutim, usled različitih izjava prištinske i beogradske delegacije, ali i zvaničnika EU nakon druge runde dijaloga na ekspertskom nivou u Briselu, ostalo je nejasno u kom je pravcu usmeren sam proces dijaloga.

I dok beogradska delegacija poručuje da se u Briselu ne razgovara o priznanju Kosova, a EU da je ovaj sastanak bio važan korak u procesu ka sveobuhvatnom pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa, prištinska delegacija, predvođena Skenderom Hisenijem, saopštila je tada da se u Briselu razgovaralo o elementima 2sporazuma koji će dovesti do međusobnog priznanja“.

Proces dijaloga između Beograda i Prištine otkočen je 16. jula u Briselu, posle 20 meseci zastoja, kada su se sastali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i kosovski premijer, Avdulah Hoti, uz posrednike iz EU – Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka. Na ovom sastanku razgovaralo se o nestalim osobama, raseljenim licima i ekonomskoj saradnji, ali je i ujedno dogovoreno da se ekspertski timovi Beograda i Prištine potom sastaju kako bi razrađivali dalje ova pitanja, što se i dogodilo preprošle i prošle nedelje.

Novi sastanak na ekspertskom nivou očekuje se krajem avgusta, dok će se u septembru sastati ponovo Vučić i Hoti.