Obradović: Ovom društvu nedostaje veća uključenost građana u politiku

Vesti 04. avg 202010:57 > 11:05
N1

Iako ne delimo uvek ista politička uverenja, pa čak i kada se nalazimo na potpuno suprotnim ideološkim polovima, važno je da budemo na „pravoj strani barikade“ i da se držimo otvorenosti, komunikacije, tolerancije i solidarnosti kada su u pitanju bazične demokratske vrednosti i odbrana demokratije, ocenio je predsednik Dveri Boško Obradović.

„Potrebno je otvaranje tabu tema savremene demokratije, poštovanje i otvoreni dijalog između različitih mišljenja, a sve u interesu opšteg dobra, a ne stranačkih i ličnih interesa oligarhije i parapolitičkih monopolista“, naglasio je Obradović u autorskom tekstu za Danas.

Kako je objasnio, „već danas da pokažemo na našem primeru kako bi trebalo da izgleda ta Srbija posle Vučića, kao prava demokratska država“.

„Definitivno naš veliki društveni problem je odsustvo veće uključenosti građana u politiku“, ukazao je Obradović i predočio da kasta profesionalnih političara za to vreme 30 godina vlada Srbijom i to bez ikakve kontrole.

Prema Obradovićevom mišljenju, „više nije dovoljna samo promena vlasti, moramo kompletno da razgradimo ovaj pogubni politički sistem i podignemo novi“.

Kako je napomenuo, Srbiji nedostaje „demokratija odozdo“, od najmanje jedinice organizovanog građanstva, na Univerzitetu, u preduzećima, u zgradama i naseljima…

„Nama su neophodni svi oni klasični oblici protesta: od studentskih demonstracija, preko radničkih štrajkova i seljačkih buna, do građanskih uličnih akcija kojima bismo svi zajedno branili naša prava“, uveren je lider Dveri.

On smatra da „građani moraju biti svesni da imaju demokratsko pravo na pobunu i građansku neposlušnost, kao i da im niko neće pokloniti slobodu, pravdu i demokratiju“.

Dveri traže oslobađanje bivših poslanika Noga i Radojičića

Pokret Dveri zahtevao je momentalno puštanje na slobodu bivših narodnih poslanika Srđana Noga i Zorana Radojičića, koji su uhapšeni na dan konstituisanja, kako je ocenjeno, „lažne“ i „nenarodne“ Skupštine Srbije.

„Takođe, smatramo nedopustivim maltretiranje, snimanje i kažnjavanje građana koji su se spontano okupili ispred Doma Narodne skupštine da izraze svoj protest protiv lažnih, nedemokratskih i protivustavnih izbora“, navodi se u saopštenju Dveri.

Ta stranka ističe da, iako sa bivšim narodnim poslanicima Nogom i Radojičićem ne deli način političke borbe, smatra da je nedopustivo da vlast hapsi bilo koga ko se protiv nje bori na demokratski način.

Dveri ocenjuju da su optužbe za krivično delo pozivanja na nasilnu promenu ustavnog poretka „u najmanju ruku besmislene“ i da su jedini koji danas ruše Ustav i poredak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova diktatorska vlast.

„Oni krše Ustav i predaju Kosovo, oni menjaju izborne zakone u sred izborne kampanje, oni sa režimskim Kriznim štabom kriju istinu o epidemiji koronavirusa, oni su zreli za krivičnu odgovornost zbog brojnih afera kriminala i korupcije u vrhu vlasti“, navodi se u saopštenju.

Dveri ističu će se i ubuduće boriti za uspostavljanje demokratije i vladavine prava u Srbiji, za poštovanje Ustava i zakona, slobodu medija i demokratsko pravo svih da izražavaju svoje političke stavove, bez obzira da li se sa tim stavovima slagali ili ne.