Mediji: Slučaj prebijanja dečaka tokom protesta u nadležnosti suda u Zrenjaninu

Vesti 04. avg 202021:15 > 21:18
N1

Slučaj prebijanja devetnaestogodišnjeg mladića sa teškoćama u razvoju tokom protesta u Novom Sadu sada je u nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, nakon što su ga tužilaštva u Novom Sadu i u Bačkoj Palanci odbila, piše portal 021.

Iako u novosadskom i bačkopalanačkom tužilaštvu nisu objasnili razloge iz kojih su tražili supstituciju, 021 nezvanično saznaje da je predmet u ova dva tužilaštva odbijen zbog prethodne saradnje sa policijskom upravom u Novom Sadu, kao i sa osumnjičenim dok je u istoj bio zaposlen, što bi moglo uticati na nepristrasnost.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu prvo je prosledilo slučaj od novosadskog tužilaštva bačkopalanačkom, te je nakon zahteva tužilaštva u Bačkoj Palanci predmet dat zrenjaninskom tužilaštvu.

POVEZANE VESTI

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu za 021 su naveli da je slučaj, na osnovu rešenja Višeg javnog tužilaštva dodeljen bačkopalanačkom tužilaštvu, dok u Bačkoj Palanci za 021 kažu da nisu, u ovom trenutku, u mogućnosti da daju takvu informaciju jer bi „davanjem odgovora ugrozili vođenje pretkrivičnog postupka u navedenom predmetu“.

Predmet je nakon dve supstitucije, preuzelo zrenjaninsko tužilaštvo.

Advokat oštećenog mladića Vladimir Beljanski ocenjuje za 021 da je to dobra odluka, budući da očekuju objektivno suđenje.

„Porodici oštećenog i samom oštećenom mladiću je bitno da predmet radi tužilac koji će to raditi nezavisno i nepristrasno bez ikakvih pritisaka i bez problema u vidu prethodne saradnje sa bilo kim iz policije što bi ga moglo ometati u radu. Predmet je u tužilaštvo u Zrenjaninu otišao nedavno. Ja nemam razloga da sumnjam da će ga oni raditi na pogrešan način. Očekujem da će ga raditi kako treba. Mislim da je dobro da predmet ne radi onaj ko je opterećen bilo kakvim vezama, saradnjom iz prošlosti ili poznanstvima“, navodi Beljanski.

Potrebno dodatno utvrđivanje činjenica

Kako 021 saznaje u zrenjaninskom tužilaštvu, predmet je vraćen Sektoru unutrašnje kontrole policije na dopunu pred istražni postupak i dodatno utvrđivanje činjenica.

Beljanski navodi da je dobio istu informaciju, odnosno da tužilac u Zrenjaninu smatrao da je „još nešto trebalo proveriti u okviru Sektora unutrašnje kontrole“.

„Po informacijama koje imam, postoje detaljni snimci kamera, tako da može biti otkriveno i ko su učesnici, odnosno ko je sve tukao mladića. Po informacijama koje sam ja imao, radilo se o tri pripadnika policije, mada sam mladić nije bio potpuno siguran da li ih je bilo više. On se događaja seća delimično, jer je prvi udarac koji je dobio nakon obaranja na zemlju, udarac kolenom u glavu“, objašnjava Beljanski.

S obzirom na to da se incident odigrao u samom centru grada koji je dobro pokriven kamerama, Beljanski očekuje da će tužilaštvo doći do svih snimaka i uspeti da identifikuje sve učesnike.

Dodaje da je on prijavu u ime porodice podneo protiv dva imenovana policajca, od kojih je jedan inspektor S.D. i jednog nepoznatog.

Beljanski je ponovio da se ne može raditi o „nasilničkom ponašanju“, kako je ovo delo kvalifikovano od strane policije u krivičnoj prijavi, već da se radi o „zlostavljanju i mučenju“, jer je reč o službenim licima prilikom vršenja dužnosti i o teškim patnjama koje su nanete njegovom klijentu.

Dok je za nasilničko ponašanje zaprećena kazna do pet godina, za zlostavljanje i mučenje najviša kazna iznosi deset godina.

Kako navodi Beljanski, povređeni mladić Đ. S. još uvek ima vidljive fizičke posledice, iako one polako prolaze, dok su psihičke posledice dugotrajne.

„Još uvek su vidljive povrede po licu i telu i to je sve konstatovano od strane lekara i dostavljeno tužilaštvu. Psihičke posledice su takve da on i dalje odlazi kod dečijeg psihijatra na terapiju“, kazao je.