Dveri zbog Kosova neće u Udruženu opoziciju Srbije, dalje idu samostalno

Vesti 05. avg 202010:35 > 10:38
N1

Pokret Dveri ne može biti deo novog političkog saveza opozicije ako u njegovom programu na prvom mestu nije očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, poručio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić i, komentarišući vest o stvaranju Udružene opozicije Srbije, od septembra najavio samostalnu politiku Dveri.

„Mi smo ušli u Savez za Srbiju zato što je on počivao na 30 programskih tačaka, među kojima su mnoge uvrštene iz našeg programa. Za nas su posebno bile važne dve tačke posvećene Kosovu i Metohiji u kojima se jasno naglašavalo poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 12 44 SB UN, kao i nepristajanje na bilo kakvo priznanje lažne države Kosovo i referendum na tu temu“, saopštio je pokret Dveri, prenoseći Kosotićevu izjavu.

Pošto formiranjem Udružene opozicije Srbije prestaje da postoji Savez za Srbiju i više ne važi pomenutih 30 tačaka, Predsedništvo Dveri je donelo odluku da ne budemo deo tog novog opozicionog saveza i da svoju dalju političku aktivnost nastavimo nezavisno, naveo je Kostić.

On je najavio da će pokret Dveri ostati spreman „za tehničku saradnju sa svima u opoziciji oko zajedničke borbe za slobodu medija i demokratske izbore“, ali je svoj put dalje nastaviti samostalno.

„Za smenu aktuelne vlasti potrebna je saradnja unutar opozicije, ali to ne znači da treba da se utopimo u neku novu opozicionu platformu koja nema jasno definisane stavove po ključnim nacionalnim i državnim pitanjima. Za nas je u ovom trenutku prioritet odbrana Kosova i Metohije u sastavu Srbije i saradnja sa svima koji dele taj naš stav, kao i odbrana svetinja, srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori“, objasnio je Kostić.

On je naveo da su među političkim temamam kojima će se posvetiti pokret Dver „odnos između Matice i dijaspore, porodična politika, borba protiv kriminala i korupcije, podrška domaćoj privredi i poljoprivredi“, kao i potpuno novi pristup stubovima društva: kulturi, obrazovanju i nauci, zdravstvu i zaštiti životne sredine“.

Kostić je najavio da će početkom septembra biti predstavljena „nova verzija starih Dveri, sa novim programom i novim ljudima koji mogu da nose tu preko potrebnu smenu političkih generacija u Srbiji“.

„U mnogo čemu razlikujemo se i od vladajućeg režima i od opozicije, a kao oni koji nikada nisu bili na vlasti imamo potencijal da ponudimo jednu potpuno novu politiku. Ovo će biti jedan veliki novi početak za Srpski pokret Dveri i očekujem da će zainteresovati mnoge stare i nove pristalice i saborce da nam se priključe“, ocenio je Kostić.