Otpuštena radnica Krušika: Nisam ništa kršila, a i da jesam – zna se postupak

Vesti 05. avg 202018:18 > 18:44
N1

"Nisam dobila obrazloženje za otkaz, obratila sam se direktoru, išla sam dva puta da pokuša da me primi. Obraćala sam se rukovodiocima, gde su mi rekli da ne znaju ništa. Išla sam od vrata do vrata, nigde nisam dobila odgovor, a u ponedeljak sam dobila rešenje u kome piše da mi je istekao ugovor i da mi novi nije produžen", kaže otpuštena radnica i samohrana majka Olivera Ješić.

Iako je pre izbora obećao radnicima Krušika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije održao reč. O tome svedoči saznanje televizije N1 da tridesetak radnika Krušika nije dobilo produženje ugovora. Ješić kaže da su joj se obraćali radnici koji su u istoj situaciji kao i ona.

„Jedan dečko mi je rekao da je imao mobing, druga devojka mi je rekla da je u istoj situaciji kao ja, jedna mi je rekla da je došla do direktora koji je joj rekao nisam znao da si to ti, sad ne mogu da ti pomognem. Čak imam saznanja od predstavnika sindikata da je nekoliko ljudi vraćeno, a u petak 31. su primljeni neki radnici u stalni radni odnos“, navela je ona.  

Holding korporacija Krušik objavila je saopštenje povodom izveštaja da je među radnicima iz te kompanije, kojima nisu produženi ugovori, i jedna samohrana majka, Olivera Ješić, navodeći da je ona „svojim radom i odnosom prema radu u više navrata prekršila radnu obavezu“. Kako navode, Olivera Ješić je bila zaposlena na određeno vreme, do 31. jula 2020. godine, i nije joj produžen ugovor, jer je, kako tvrde, poslove obavljala „nesavesno i neodgovorno“, i da je „neodgovorno koristeći sredstva rada i nepoštujući organizaciju rada i poslovanja, često kršila obaveze iz ugovornog i radnog odnosa i ulazila u sukobe“. 

 „Moj komentar na to je da u Krušiku nema discipline, oglasilo se rukovodstvo posle nekoliko dana i to govori o odgovornom poslovanju. Trvrdim da nisam ništa kršila, a i da jesam, zna se kako se postupa po zakonu. Prilikom kršenja radne obaveze i discipline, radnik je dužan da piše i potpiše izjavu, nakon čeka se pokreće disciplinski postupak, nakon toga treba da bude obaveštan od poslodavca o ishodu istog postupka, bilo šta od toga ako se desi ne treba da se čeka istek ugovora, odmah može zaposleni da se sankcioniše“, rekla je Ješić.

Na kritike da je često bila na bolovanju, Ješić kaže da je koristila bolovanje kada je bila bolesna i da ne vidi to kao razlog za nepordužavanje ugovora, jer je donosila potvrdu od doktora i doznake. 

„Za period korone većina mojih kolega je dobila obaveštenje da se neće raditi i da će ostvarivati primanja 65 odsto, kontaktirala sam kada se počinje s radom, dobijala sam poruke gde su mi govorili da nema potrebe za poslom i da ću biti obaveštena kada bude potrebno“, rekla je.

Takođe, Ješić priča i da se povredila na radu, ali da je bila prinuđena da piše izjasvu suprotnu onome što se desilo.

„Tražili su mi radnici zaštite na radu i moji rukovodioci. Ja sam se povredila, bila sam na ispomoći, nisam imala ugovor da mogu da budem na tom mestu. Kada sam došla sa svedocma u kancelariju zaštite na radu, rekli su mi vidimo da može s tobom da se razgovara, nama svedoci nisu potrebni, napisaćete što vam govorimo a mi ćemo biti tu, u suprotnom može ugovor da se ne produži, ja sam sve to i prihvatila tada zbog situacije u kojoj se nalazim“, kaže Olivera Ješić.  

Smatra da je otkaz dobila neosnovano. 

„Zašto mi nisu dali konkretan odgovor, zašto to nije navedeno u obrazloženju otkaza, kako opravdavaju ljude koji rade sa dosijeima u istoj firmi. Neki su dobili otkaz zbog lažnih diploma, pa valjda se proveravaju pri dolasku“.