Arhitekta Bobić: Vlast i kapital napali i osvojili Beograd

Vesti 06. avg 202010:52 > 11:03
Shutterstock

Arhitekta Đorđe Bobić ocenio je da su vlast i kapital udruženi "napali i osvojili" Beograd i da su ustanovili novi model rada u kojem investitori kreiraju pravila.

„Investitori kreiraju pravila, kontrolišu urbanističku delatnost, stvorili su grad po svojoj potrebi pa tako čak i Gradski zavod za zaštitu spomenika, Urbanistički zavod i Sekretarijat za urbanizam podržavaju i odobravaju njihove namere, poslovne i političke ciljeve. I onda Beograd na vodi, Trg Republike, izmeštanje železničke stanice u Prokop bivaju prihvaćeni“, rekao je Bobić u intervjuu za nedeljnik Vreme.  

Bobić je naveo da su vlasti prekinule komunikaciju sa građanima i da se građani više ništa ne pitaju.  

„Čak i za vreme komunističke vladavine, komunikacija sa građanima je postojala i grad se razvijao na korist društvene zajednice. Onda je došla promena pa se sada građani, a da ih niko i ne pita, nasilno prilagođavaju gradu koji vlast i kapital stvaraju u skladu sa svojim interesima“, rekao je on. 

Arhitekta je dodao da je vlast prekinula komunikaciju i sa delom struke, koja je nesaglasna sa njihovim delovanjem.  

„I grad je otuđen. Oduzet je građanima i menja se po volji vlasti. Postao je neprepoznatljiv za ljude koji u njemu žive. Pa ako niste u nekom kraju bili duže vreme, na Trgu Republike na primer, možete se iznenaditi njegovim izgledom – kao da ste izašli iz voza na neku stanicu ranije i pogrešili grad“, rekao je Bobić.