Ministarstvo: Ratno vazduhoplovstvo i PVO snažnije nego ikada

Vesti 07. avg 202014:24 > 14:43
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana (PVO) Vojske Srbije doživelo je "svojevrstan preporod" prethodnih godina i danas je "snažnije nego ikada", ocenili su iz Ministarstva odbrane.

Iz tog resora su naveli da je zahvaljujući opremanju RV avionima MiG-29 i Lasta, savremenim višenamenskim helikopterima Mi-17 i H-145, borbenim helikopterima Mi-35 bespilotnim letelicama CH-92A, Srbija sposobna da „sama štiti suverenitet svog neba“.

„Naši protivazduhoplovci su nabavkom najmodernijeg artiljerijsko-raketnog sistema PVO srednjeg dometa PANCIR S1 i modernizacijom raketnih sistema u upotrebi, značajno povećali svoje operativne sposobnosti i garant su sigurnosti i zaštite našeg neba i jedinica od dejstava iz vazduha“, stoji u saopštenju.

Navodi se da piloti danas imaju višestruko povećan broj naleta u odnose na prethodne godine kao i da je njihov status direktno poboljšan povećanjem plata na osnovu koga će po prvi put od ove godine biti izjednačeni po platama sa pilotima MUP.

„Najsavremenija letačka oprema u vidu letačkih kombinezona, čizama, rukavica i aktivnog veša, kao i nova pilotska kapa koju su početkom 2020. godine dobili svi piloti i letači, samo su neke od novina koje su uticale na vidna poboljšanja srpskog vojnog vazduhoplovstva“, piše u saopštenju.

Izvor: Ministarstvo odbrane
Izvor: Ministarstvo odbrane
Izvor: Ministarstvo odbrane
Izvor: Ministarstvo odbrane
Izvor: Ministarstvo odbrane

Dodaje se da je značajan doprinos unapređenju opšteg stanja u Ratnom vazduhoplovstvu ostvaren ulaganjima u izgradnju nove infrastrukture i obnavljanjem postojeće na vojnim aerodromima širom Srbije.

„Vojni aerodrom u Batajnici, koji od 2019. godine nosi naziv po heroju pukovniku-pilotu Milenku Pavloviću, posle 21 godinu nakon što je bombardovan za vreme NATO agresije, dobio je modernu svetlosnu signalizaciju na pisti broj jedan, što je omogućilo njenu bezbednu upotrebu u noćnim i uslovima loše vidljivosti“, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Podsetili su da je na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu izgrađen hangar za smeštaj vazduhoplova, kao i da je na civilno-vojnom aerodromu „Morava“ kod Kraljeva nakon rekonstrukcije piste i izgradnje sistema svetlosne signalizacije, u toku rekonstrukcija armiranih betonskih skloništa za smeštaj vazduhoplova.

„Početkom 2019. godine na helidromu Vojnomedicinske akademije, na Banjičkom visu, izgrađen je objekat za potrebe smeštaja posada vazduhoplova, unutrašnje službe, sanitetskog osoblja i lica koja se transportuju helikopterima. Takođe, uvođenjem osvetljenja omogućeno je poletanje i sletanje na heliodrom u noćnim uslovima“, dodaje se u saopštenju.