Gubi li Beograd kontrolu nad Srbima iz Hrvatske?

Vesti 07. avg 202018:28 > 18:34
N1

Šta nam govori ovogodišnje obeležavanje Oluje u Hrvatskoj? Da li odnosi tamošnjih Srba i Hrvata zaista idu na bolje, ili je u pitanju samo simbolika? Da li Beograd gubi kontrolu nad Srbima iz Hrvatske?

Potez koji je korak ka pomirenju ili politička trgovina? Pitanje o kojem danima možemo čuti oprečna mišljenja. Odnosi se na odluku da Boris Milošević ode u Knin, a hrvatski predsednik i ministar na mesta gde su počinjeni zločini nad Srbima.

POVEZANE VESTI

„To što će neko da ode na jedno stratište, na drugo stratište, to su civilizacijske vrednosti… Na svako stratište ćemo da odemo i da položimo cvet, nikakav to problem nije. To je Josipović još 2010. godine radio“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Da je od vremena Josipovića u Hrvatskoj danas nešto ipak drugačije smatra Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative.

„Oni su samostalno, bez Beograda doneli odluku da Boris Milošević ide na to obeležavanje i to se Beogradu jako ne sviđa jer oni sve što nije pod njihovom kontrolom to se Beogradu ne sviđa“, kaže Popov.

Vučić više nije vožd Srba u Hrvatskoj, kaže Slobodan Stupar.

„Gospodin Pupovac je bukvalno odbio da sluša Vučića i otprilike smo u situaciji kada ćemo gledati kako to Pupovac i ljudi iz te stranke koja okuplja Srbe u Hrvartskoj misle da dalje, što kažu, hendluju tu situaciju“, rekao je Stupar.

„Ako su oni time hteli da pokažu da ih ne interesuje stav Srbije to su uspeli da pokažu i ja to poštujem“, rekao je Vučić.

Iako ima zamerke na ovogodišnje obeležavanje Oluje, Popov je mišljenja da u Hrvatskoj ima pozitivnih promena u odnosu na prethodne godine. Milanović je kaže pokazao antifašistički stav i drugačiju retoriku od Grabar Kitarović, a Plenković uspeo da potisne desnu struju unutar HDZ.

„Ovo je prvi put, posle Mesića, da se desilo da se spominju i srpske žrtve i to na jedan korektan način i mislim da je to stvorilo jednu dosta povoljnu atmosferu da bi nešto pozitivno moglo da se desi. Da li će se to desiti zavisi od niza faktora. Zavisi od odnosa unutar Hrvatske, ali zavisi i od odnosa između Beograda i Zagreba“, kaže Popov.

Dodaje da će sve to vreme pokazati. A dok ne saznamo da li će do promene u odnosima zaista doći i dalje stoje dve oprečne strane jednog istog događaja iz 1995. godine. Za Hrvate pobeda, za Srbe etničko čišćenje.