Pljušte optužbe zbog izvoza oružja u Jermeniju, čija vlada je dala zeleno svetlo

Vesti 08. avg 202018:02 > 20:16
N1/Ilustracija

Sporni izvoz srpskog oružja u Jeremeniju doveo je do krize u odnosima Srbije i Azerbejdžana, ali i dodatno zategao odnose između vlasti i opozicije u zemlji. I dok predsednik Aleksandar Vučić tvrdi da je u vreme mandata Borisa Tadića, tadašnja Vlada donela zaključak o izvozu oružja u Jermeniju, nekadašnji predsednik takve navode odbacuje.

Nakon što je otkriveno da je srpsko oružje korišćeno u smrtonosnim sukobima na granici Azerbejdžana i Jermenije, u javnosti se pokrenulo pitanje – ko je u političkim redovima Srbije doneo odluku da se oružje proda Jermeniji? Iako je ministar Rasim Ljajić nedavno rekao da je moguće da se municija za puške i pištolje izvozila 2015, predsednik Aleksandar Vučić, ipak, nema dilemu.

Tvrdi da je zeleno svetlo za takav potez dala Vlada premijera Mirka Cvetkovića, 2012. godine.

„Dakle to je izdala Vlada Borisa Tadića, koji je mene napao za to, a koji, dok je bio premijer, ništa od toga nije prihvatio i sve do 2017. imali ste nula izvoz na to područje, to je njegova Vlada donela, želim da vam pokažem taj papir da vidite sa sve potpisom i pečatom“, rekao je Vučić.

Na tvrdnje Aleksandra Vučića, reagovao je nekadašnji predsednik Boris Tadić, uz poruku da su „neistinite“. Jer kako kaže, papir koji je javnosti predstavljen nema veze sa njegovim mandatom, jer mu je predsednička funkcija prestala u aprilu 2012.

POVEZANE VESTI:

„Još više je to laž, obzirom da je taj papir donela Vlada i nakon drugog kruga predsedničkih izbora kad je predsednik Srbije bio Tomislav Nikolić. Taj papir nije zaključak kojim se daje dozvola za izvoz oružja, nego papir koji samo potvrđuje da među ostalim ministarstvima – unutrašnjih poslova, spoljnih, odbrane i ministarstvima ekonomije i trgovine može da izdaje dozvole u budućnosti, ukoliko dođe do upita iz Jermenije, odnosno zahteva da se izvozi naoružanje i vojna oprema za potrebe državnih organa Jermenije, dakle nikada nije došlo do realizacije tog posla“, objasnio je nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić. 

A da se oružje nije izvozilo u vreme Vlade Mirka Cvetkovića tvrdi i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Kaže da Jermeniji ništa nije prodavano do režima Srspke napredne stranke.

„Zaključak tehničke Vlade Mirka Cvetkovića posledica je paritetnog tretmana Azerbejdžana i Jermenije, iako, podvlačim nije bilo nikakvog izvoza oružja u Jermeniju sve do 2017, kada ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor BIA Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović daju saglasnost po nalogu Aleksandra Vučića, a nadležni ministar trgovine Rasim Ljajić omogućava čak 18 dozvola (od ukupno 19) za izvoz oružja u Jermeniju Vučićevom omiljenom trgovcu Slobodanu Tešiću“, navela je Tepić.

Međutim, ministar odbrane Aleksandar Vulin tvrdi da Srbija samo sprovodi odluke koje su usvojene za vreme prethodnog režima.

„Vlada koju su činile partije DOS-a, usvojila je 13. oktobra 2011. zaključak kojim se daje saglasnost da se naoružanje i vojna oprema ipak izvozi u Azerbejdžan, a 2. februara 2012. omogućen je i izvoz gotovih proizvoda NVO i njihovih delova, a potom je odlukom Vlade Mirka Cvetkovića, 24. maja 2012. omogućen i izvoz NVO za Jermeniju“, rekao je Vulin. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić za N1 objašnjava da se oružje iz Srbije za bilo koju zemlju ne može prodavati bez pojedinačnih dozvola nadležnih ministarstva. Kaže i da zvanični dokument pokazuju da se Jermenija 2018. našla na listi izvoza municije.

„I u njemu je navedeno da su naše vlasti odobrile pet izvoznih poslova u Azerbejdžan preko Maršalskih ostrva, ukupne vrednosti od 8,88 miliona dolara i za svaku tu situaciju, s obzirom na to da ne možemo da imamo izveštaj za 2020. morala je ponovo da se sprovede proedura za svih tih pet dozvola iz pretrpošle godine, moralo je svako od ministarstava i BIA da daju svoj stav i onda zaokružujete papire i dozvolu“, naveo je vojni analitičar Aleksandar Radić. 

Iako se činilo da su odnosi Srbije i Azerbejdžana narušeni, tamošnji mediji javljaju da su dva predsednika razgovarala telefonom i da je Vučić izrazio žaljenje zbog toga što je u sukobima Jermenija koristila oružje proizvedeno u Srbiji. istovremeno je najavio da će visoka srpska delegacija uskoro biti poslata u Azerbejdžan kako bi istražila celu situaciju.