Brnabić: Odlazak Borisa Miloševića u Knin je ponižavajuć

Vesti 09. avg 202009:43 > 11:19
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da joj teško da javno osudi ono što je uradio Boris Milošević odlaskom u Knin, navodeći da ne razume taj čin i da smatra da je to ponižavajuće.

Razumela bih to kada bi Srbi nešto iz toga dobili, kada bi, evo reći ću lično, hajde da odemo tamo kada srpska sela dobiju struju, rekla je Brnabić za TV Prva.

„Odnosi Beograda i Zagreba su izuzetno kompleksni, teški ali mi uvek šaljemo poruku mira, pomirenja i to je bila najvažnija poruka u govoru Vučića na obeležavanju ‘Oluje’. A to je da želimo pomirenje, mir – ne tražimo od vas da priznate zločine, da se izvinjavate, da priznate genocid u Jasenovcu, već samo da pustite nas da tugujemo tokom tih dana“, rekla je Brnabić.

Premijerka je ipak navela da sva neslaganja sa Srbima iz regiona drži za sastanke „iza zatvorenih vrata“.

„Državna politika koju je zacrtao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i ja se nje držim i slažem se – a to je da mi želimo da se Srbi više ne dele, bilo da žive u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj… Želim da im pružimo podršku, da budemo jedinstveni. Teško mi je kao premijerki da javno osudim to što je uradio“, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da su pre dolaska na vlast Aleksandra Vučića u Srbiji bile tabu teme zločini nad srpskim narodom, ali i „junaštva srpskih vojnika“.

Ona je navela primer bitke na Košarama, tokom Rata na Kosovu, i iznela tvrdnju da vojnici koji su učestvovali u toj bici izbačeni iz vojske samo kako se ne bi pričalo o njoj.

Ne zna da li će ostati premijerka

Brnabić je izjavila i da ne zna da li će na toj funkciji u novoj vladi biti ona ili neki drugi kandidat, ali da će to u svakom slučaju biti dobro rešenje i da će podržati i drugog kandata ukoliko ga predsednik Vučić predloži, jer su svi „kvalitetni“.

Brnabić je izjavila da je zadovoljna postignutim rezultatima i da će nova Vlada, bez obzira ko je predvodi, nastaviti ispunjavanje usvojene Strategije razvoja do 2025. godine.

„Da li ću biti ja (premijer) ili neko drugi, znam da će biti kvalitetan. Zadatak je jasan plan kako raditi na ispunjavanju važne strategije do 2025. godine. Ukoliko Srbija želi da se menja kako smo započeli u mandatu ove Vlade“, kazala je Brnabić.

Na pitanje da li postoje ministri u odlazećoj Vladi koje ne bi želela da vidi u sastavu nove Vlade Brnabić je odgovorila potvrdno.

„Da, postoje, ali o njima ne mogu da razgovaram jer ne bi bilo korektno“, rekla je Brnabić.