Tramvaj zvani pusta želja – Vesić najavljivao šine, Vučić kaže da nisu potrebne

Vesti 11. avg 202019:32 > 19:33
N1

Opet konfuzija oko Trga Republike, baš kao i tokom nedavno preslagane rekonstrukcije. Iako je Grad predvideo da se, u sklopu budućeg proširenja pešačke zone Knez Mihailove ulice, u sam centar vrati prva tramvajska linija u Beogradu - koja je nekada spajala Slaviju i Kalemegdan, s trećim raskopavanjem kaldrme zbog postavljanja šina ne slaže se predsednik države. A tu, toliko puta ponovljenu ideju, od danas negira i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

POVEZANE VESTI

 Nisu prelazili Rubikon, već Savski trg, kada se čulo „alea iacta est“ (kocka je bačena) sa odlukom da kocke na drugom trgu, Trgu Republike, neće biti bacane, tj. prevrtane po treći put. A sve je počelo tako što smo, zbog još jedne najave da će se centar raskopavati da bi se postavile šine i vratio tramvaj „jedinica“, postavili pitanje gradonačelniku, ne predsedniku.

„Ja ću da vam kažem moj stav, a onda Radojičić neka kaže šta god da misli. Ja mislim da nam nikakvo raskopavanje i nikakve šine nisu potrebne, ali u Gradu su možda pametniji, pa onda oni možda znaju bolje… Tek kad ja budem završio sa ovim obraćanjem, onda će vam gradonačelnik odgovoriti“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

A kada je završio s obraćanjem, predsednik je ispunio dato obećanje, odnosno – izdao naređenje.

„Zorane, ti sad ostani, pa odgovaraj za ove šine u koje se ja ne razumem“, rekao je gradonačelniku Radojičiću.

A gradonačelnik, ipak, najpre ispratio Vučića preko Savskog trga, a onda se vratio pred novinare i preko tramvajskih šina pojasnio budućnost Trga Republike.

„Znači, moja vizija Beograda i ljudi koji su trenutno u Beogradu je vrlo važno unapređenje životne sredine, a mobilnost je vrlo značajan segment tog dela. Na pitanje da li ćemo raskopavati ove godine centar grada sa ciljem da postavimo šine, odgovor je – ne“, rekao je Radojičić.

Činjenica je da je gradska Direkcija za građevinsko zemljište nedavno raspisala javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za proširenje pešačke zone Knez Mihailove ulice. U sklopu te dokumentacije je i idejno rešenje tramvaja koji spaja Slaviju i Kalemegdan.

List Politika objavio je da to znači da će se kocke ponovo vaditi i postavio pitanje zašto nadležni nisu predvideli šine u nedavnoj, ionako komplikovanoj, rekonstrukciji Trga.

Direkcija ima objašnjenje: „Nemoguće da radovi, kako je Politika najavila, počnu u narednih 12 meseci, jer je prvo nephodno završiti arheološka istraživanja na Studentskom trgu, potom treba izgraditi garažu, a da bi se pustio tramvaj kroz centar grada, neophodno je izgraditi tunel od Karađorđeve ulice do Bulevara despota Stefana. Svako ko se razume u dinamiku radova, zna da je, nemoguće da radovi počnu u kraćem roku od pet do sedam godina“.

Znači li to da se zamenik gradonačelnika Goran Vesić ne razume u dinamiku radova, pošto je 2018. rekao da će se 2019,  prilikom rekonstrukcije Vasine ulice i Studentskog trga, postaviti šine, koje će jednim delom prelaziti i preko Trga Republike, a da će se kasnije postaviti i na Terazijama i u Ulici kralja Milana.

U slaganju kocaka, pardon, ovakvog teksta, jedino preostaje da se pitamo: da li je tramvaj broj 1, tramvaj zvani pusta želja?