Ugljanin: Bošnjačke stranke neće zajedno, samostalno bez dovoljno legitimiteta

Izbori 2020 12. avg 202016:27 > 16:53
N1

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin, rekao je da još nema odgovora bošnjačkih partija na predlog sporazuma o zajedničkom delovanju. "Očito da nisu zainteresovani da bilo šta učinimo zajedno, a nijedna bošnjačka stranka u Sandžaku nema samostalno dovoljan legitimitet, kao ni političku snagu da samostalno učini bilo šta dobro za građane ove regije", rekao je Ugljanin.

Zato, „ukoliko ne udruže svoje izborne rezultate, već samostalno troše dobijene glasove građana Sandžaka, kao najveći mogući politički vredan kapital, one direktno rade na štetu birača koji su im dali poverenje“, ocenio je Ugljanin, dodajući da su prethodnih dana o tome razgovarali sa predstavnicima svih partija koje su osvojile bošnjačke glasove u Sandžaku.

Naveo je da bošnjačke stranke imaju 70 odsto glasova građana Sandžaka na izborima, te snose i najveću odgovornost za loše stanje u tom regionu.

Na pitanje Radija Sto plus o sastanku s predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP), Ugljanin je ponovio da ni od njih nisu dobili „nijedno pisano slovo“.

„Kad dobijemo od njih ili bilo koje druge stranke odgovor, razmotrićemo ga na organima stranke“, rekao je Ugljanin.

SPP je ranije saopštila da je na sastanku predstavila principe za sporazum bošnjačkih stranaka o zajedničkom delovanju: rešavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rešavanje statusa Sandžaka, obnova jedinstva Islamske zajednice i beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala.

Mehanizmi koje je predložila su formiranje zajedničkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, podela odgovornosti u BNV, formiranje posebnog tela za rešavanje statusa Sandžaka i koaliciono formiranje lokalnih vlasti u Sandžaku.

SPP je ranije navela da očekuje hitan odgovor SDA Sandžaka o prihvatljivosti ponuđenih principa i mehanizama, kako bi se nastavili razgovori.