Gosti N1: Ne znamo prave podatke o epidemiji, sačekati sa početkom škole

Vesti 14. avg 202012:10 > 12:12
N1

I dalje imamo problem sa "spoznajom tačnih podataka", da li ih na nivou ustanove neko krije, da li se kasnije friziraju ili loše interpretiraju u bazi kovid - videćemo, a verovatno se primenjuje i jedan i drugi sistem, rekao je Rade Panić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta. Marko Oljača predsednik novoosnovanog udruženje građana Društvo za održivu budućnost – Koraci kazao je da "mi podatke imamo, samo što ih ne znamo". "Znaju ih oni koji imaju ključ za tu bravu", dodao je on.

„Utisak je da se medicinski deo Kriznog štaba, ne računajući političare, da se prave blesavi, jer ne postoji mogućnost da neko od njih ne zna šta su pravi podaci i kako se epidemija kreće i šta su trendovi“, istakao je Oljača.

Možda niko i ne zna tačne brojeve, kaže Panić.

POVEZANE VESTI

 „Videli smo da je Zamenik vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek postao državni sekretar prek noći. Očigledno je da, i ono što vazi u Pazaru, jeste da je dobro sarađivao, tj umanjivao brojke o obelilima, pa je za to nagrađen“, dodao je on.

Panić kaže da je ogromno nezadovoljstvo među građanima u Novom Pazaru, a peticija koju su pokrenuli lekari za smenu Meha Mahmutovića, direktora bolnice u tom gradu, jeste samo vrh ledenog brega.

„Opšte je nezadovoljstvo kako je Mahmutović radio, podsetiću da je bio državni sekretar, sad su on i Đerlek zamenili mesto, očigledno je da se vlast igra ovim regionom i nosećom ustanovom u Sandžaku“, rekao je.

Govoreći o komunikaciji lekara okupljenih oko inicijative Ujedinjeni protiv kovida i Kriznog štaba, Panić je kazao da je ona „nikakva“.

„Nezadovala je jer su nezadovljni našim kritičkim mišljenjem. Kolege i dalje ne raspolažu tačnim podacima o broju obolelih i preminulih, tek kad ih budu imali moći će da donose adekvatne i efikasne mere“, istakao je on.

Panić je naveo i da pedagozi iz te grupe misle, povodom polaska dece u školu, da je manja šteta ako za sve đake bude jednako, odnosno onlajn nastava, i ako se sačeka da vidimo kakva je prava situacija sa epidemijom, pa tek onda deca krenu u školu“, dodao je.

„Ponovo se potpuno neorganizovano ide i potpuno bez uvida u to šta su kapaciteti i mogućnosti škola, sa vrlo upitnom odlukom da roditelji sami moraju da kupuju maske i dezinfekciona sredstva“, rekao je i iskazao „apsolutnu podršku kolegama iz sindikata prosvetnih koji se bune protiv ovoga“.

Oljača je upitao kako je moguće da stručnjak poput Predraga Kona, sa toliko godina iskustva, ne primeti nešto čudno u onome što su trendovi i onome što su podaci i obrnuto.

„To nije moguće, samo je pitanje zbog čega se podaci kriju. Kome je u interesu da podatke sakrije? Vučić bi imao mnogo veću podršku da su radili kako treba. Imali smo trend umirivanja javnosti pred izbore, a onda smo dan posle izbora saznali da je sitacija dramatična – nije moguće da se žarište napravi za jedan ili dva dana, odnosno nismo mogli to da saznamo posle dva dana, to su jasne stvari“, kazao je.

Oljača je istakao da sa tom praksom mora da se prestane.

„U čabru smo zahvaljujući tome što članovi Kriznog štaba nemaju nikakvu kičmu koju će da podmetnu i kažu ono što je njhova profesionalna i etička obaveza da kažu“, dodao je on.

Oljača: Izostavljeno iz uputstva za testove – da nije pogodan ni za skrining

Govoreći o uvozu seroloških testova, Oljača je rekao da je došao do saznanja da je institut Batut prevod uputstva za te testove poslao svim zdravstvenim ustanovama izostavivši jednu rečenicu – u kojoj stoji da test nije pogodan čak ni za skrining.

„Proizvođac serološkog testa se unapred ogradio od tog testa, on je praktično neupotrebljiv, on nije ni za dijagnostiku, ni za skirning i mogućnost lažnih rezultata je velika. Batut je tako prekršio zakon“, kazao je.

Postavlja se pitanje ko je uvezao te testove, zbog čega su uvezeni, koju količinu, koliko su plaćeni, upitao je Oljača i istakao da je važno da znamo strukturu terstova koju imamo.

„Kon je rekao da imamo 260.000 testova, a do danas nam niko nije objasnio koji su to testovi. Ako je od ukupnog broja testiranih zvanično najveći broj ljudi testiran serološkim testovima to znači da mi epidemiju ne možemo da pratimo nikako. Postavlja se i pitanje kako se postupa sa ljudima koji su negativni na tim tzv brzim testovima budući da su oni praktično nepouzdani“, smatra Oljača.

On je rekao da je te podatke dobio od lekara iz nekoliko institucija.

„Oni su trpeli različite pretnje i ucene tokom cele ove situacije, uglavnom od Darije Kisič Tepavčević i državnog sekretara. To je nedopustivo. Mi moramo da znamo šta se dešava sa epidemijom, tj ko arči nas novac za svoj čar lični, ugrozavajući zdravlje svih nas“, kazao je.

Panić je rekao da se znalo koliko su nepouzdani serološki testovi, ali da je ova informacija nova.

„Ovo sto se govori o prevodu je nova informacija, i ona govori u prilog toga šta se sve skriva i kako se manipuliše podacima“, kazao je.