Cvijić: Zašto je baš od svih trgovaca oružjem izabran Slobodan Tešić

Vesti 14. avg 202013:18 > 13:31
N1

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić upitao je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o izvozu oružja u Jermeniju, zašto je baš od svih trgovaca izabran Slobodan Tešić, "koji je bio 10 godina na crnoj listi UN do 2013. godine, nakon čega je dobio diplomatski pasoš Srbije, a sada je na listi SAD". "Znamo, i to nije tajna, da je nova vlast uložila znatne napore da se on skine sa liste UN. Zašto je on povlašćen u odnosu na sve ostale trgovce i u odnosu na državni Jugoimport", kaže Cvijić.

Slobodan Tešić, finansijer SNS, izvozio je oružje u Jermeniju preko poreskog raja Maršalskih Ostrva, objavio je nedeljnik NIN. U tekstu se navodi da je „Zastavi oružje, prema rečima ministra trgovine Rasima Ljajića, izdata jedna dozvola 2019. za izvoz oružja u Jermeniju, dok su Tešićeva preduzeća Vektura trans i Partizan tek dobili preostalih 18 dozvola za izvoz oružja vredan skoro 33 miliona evra“.

POVEZANE VESTI

Cvijić kaže da „tu više nemamo samo pitanje ugrožavanja diplomatskih odnosa s Azerbejdžanom“.

„Postoje dve stvari, to je ugrožavanje diplomatskih odnosa, a druga stvar, pošto se vidi da je trgovina bila preko poreskog raja – Maršalskih ostrva“, kaže Cvijić.

Govoreći o Slobodanu Tešiću, kaže da „ne samo da je finansijer, njegova ćerka je bila na listi SNS 2012. godine“.

„Svake godine se daju dozvole, to se zna kako se radi, zna se koja ministarstva daju dozvole – MSP, MUP i BIA. To su osnovne dozvole, Ministarstvo trgovine koje vodi gospodin Ljajić izdaje tu formalnu dozvolu, ali suština su ove saglasnosti da se dobiju, to svaka od ovih institucija daje svake godine za izvoz“, kaže on.

Kako je rekao, pre 2017. izvoz za Jermeniju je bio 2007. godine, a dozvole su, kaže, izdavane svake godine od 2017. do danas.

„Slobodan Tešić je potpisao četiri ugovora sa Krušikom, Krušik je mogao driketno da izvozi, međutim, nije dobijena saglasnost neke od ovih institucija, onda bi Krušik bio na dobitku, bez posrednika, a ovde su dva posrednika u pitanju, ni to nije jasno zašto je učinjeno, imamo dva nivoa, ugrožavanje diplomatskih odnosa, i tu moguću korupciju, a ovo veoma liči na korupciju da se ne dozvoljava Krušiku da direktno izvozi, i to je odluka koja nije objašnjena takođe“, kaže on.

Cvijić pita zašto je baš od svih trgovaca oružjem izabran Slobodan Tešić, koji je bio 10 godina na crnoj listi UN do 2013. godine, nakon čega je dobio diplomatski pasoš Srbije, a sada je na listi SAD.

„Znamo, i to nije tajna, da je nova vlast uložila znatne napore da se on skine sa liste UN. Zašto je on povlašćen u odnosu na sve ostale trgovce i u odnosu na državni Jugoimport. On je i dalje na listi, ta lista je proširena prošle godine, na sva njegova preduzeća. Već trpi Srbija diplomatski, u odnosima s Azerbejdžanom, koji je veliki kreditor Srbije“, kaže on.

Cvijić ističe da „nije pitanje samo Tešić, nego institucije i ljudi koji rade u institucijama“.