Zukorlić: Ništa od saradnje bošnjačkih stranaka, Đerlek ne zaslužuje unapređenje

Vesti 14. avg 202014:05 > 14:15
N1

Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), rekao je da je definitivno propao pokušaj saradnje bošnjačkih stranaka i za to je okrivio predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina.

POVEZANE VESTI

„SPP je pokušala da oživi inicijativu o saradnji bošnjačkih stranaka, tome se pridružilo i Bošnjačko nacionalno veće (BNV), međutim, Ugljaninu je bio prioritet da po svaku cenu sačuva vlast u pojedinim sandžačkim opštinama, a ne zajednička borba protiv kriminala i korupcije, rešavanje pitanja položaja Bošnjaka u Srbiji, statusa Sandžaka i formiranje jedinstvene islamske zajednice“, rekao je Zukorlić.

Predsednik SPP je kazao da je Sulejman Ugljanin podelio javnost u Sandžaku na Veliku Srbiju i Bošnjake, „s tim što je naravno samo on ta bošnjačka strana“.

„Ugljanin smatra da je pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka njegovo ekskluzivno pitanje, iako zna da ga ne može rešavati sam. Zapravo, njemu je potrebno nerešeno pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka da bi ga koristio za radikalizaciju svoje retorike, kada je to njemu potrebno“, istakao je Zukorlić.

On je naveo da je u Tutinu SDA Sulejmana Ugljanina formirala vlast uz pomoć jednog odbornika SNS.

Postavljenje dr Mirsada Đerleka, doskorašnjeg v.d. upravnika novopazarske bolnice, za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, Zukorlić je ocenio kao još jedan primer da ministarstvo „srlja sve dublje u ovoj živobari koja je upropastila zdravstvo u Sandžaku i zbog čega je za mesec dana umrlo više od 300 ljudi“.

„I dalje se insistira na podobnim poverenicima, iako su se ti ljudi u proteklih deceniju i po dokazali kao najozloglašeniji faktori u korupciji i zloupotrebi službenog položaja. Unapređenje Mirsada Đerleka je apsolutno neprihvatljivo, kao i imenovanje Meha Mahmutovića na mesto direktora bolnice u Novom Pazaru“, rekao je Zukorlić.

Naglasio je da je zbog lošeg stanja u zdravstvenom sektoru, u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici najveća smrtnost od koronavirusa na celoj planeti, i da će svi koji su tome doprineli „direktno ili indirektno“ morati da odgovaraju.

Na pitanje zašto se odužilo konstituisanje Skupštine i formiranje Vlade Srbije, Zukorlić je naveo da „sa aspekta brojki nije bilo razloga da se ovoliko odugovlači“.

„Očito je da Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić ne žele da sami formiraju vladu. S formiranjem vlade se kasni zato što još nisu odlučili da li će za partnera uzeti SPAS Aleksandra Šapića ili SPS, ili možda obe stranke. I unutar SNS postoje različite aspiracije kada je u pitanju formiranje vlasti“, rekao je Zukorlić.

On je naveo da je SPP spreman da bude deo vlade „samo pod uslovom da imamo ozbiljnu odgovornost u vlasti što podrazumeva i ministarsku poziciju“.