Spasojević: Rastezanje odluke o vladi – disciplinovanje kadrova i koska javnosti

Izbori 2020 18. avg 202009:49 > 10:22
Izvor: N1

"Odugovlačenje formiranja nove vlade je deo taktike i to smo već viđali, bez obzira na većinu koju je SNS imao odluka o mandatarima se rasteže. To je disciplinovanje kadrova i bacanje koske javnosti da mi pričamo i pogađamo", smatra docent Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević.

Spasojević kaže da ne znamo čemu smo bliži – koncentracionoj ili „običnoj“ vladi i dodaje da je to samo odluka Vučića i najužeg kruga ljudi, kao i da o tome može samo da se nagađa. 

„Koncentraciona vlada je nastala na svesti da Vučić i SNS ne mogu da kreiraju i da se prave da postoji pluralizam, a ni SPS ni SPAS nemaju kapacitet da izigravaju opoziciju i onda se išlo tom lokigom. Ako ne možemo da imamo privid pluralizma i nekakvu opoziciju, nije loše napraviti koncentracionu vladu, koja će imati snažniji kapacitet i koja će dati dve prednosti naprednjacima za izbore – Šapića, koji ima glasove u Beogradu i socijaliste koji mogu imati neku ulogu na predsedničkim izborima. Ne gubi se puno a može da se dobije. A redovna vlada bi bila nešto na šta smo naivkli i ne bi bilo odstupanje od sadašnje prakse“, rekao je Spasojević.  

Na pitanje da li koncentraciona vlada ima kredibilitet, Spasojević kaže da Vučić može da pokuša da pred domaćom javnosti deli odgovornost, ali da je jasno da SNS sa tolikom moći ima najveću odgovornost.

POVEZANE VESTI:

„I da nikakvim institucionalnim aranžmanima ne može da se suštinski deli, čak i da SPS dobije više ministara i da SPAS uđe u vladu. Možemo da imamo neku vrstu kozmetičke podele uloga, ali šta god naprednjaci da urade jasno je da oni donoise odluke, da vučić odlučuje“, kaže docent na FPN.

To što su naprednjaci dali zeleno svetlo da se u pojedinim opštinama počnu pregovori sa socijalistima o formiranu vlasti, Spasojević vidi kao mogući signal za dogovor na nacionalnom nivou, ali podseća da ne bi bilo prvi put da se kasnije te lokalne koalicije prekomponuju. 

„Izosatanak socijalista bi bilo veliko iznenađenje, sarađuju uspešno osam godina, to je politički brak utemeljen na različitim osnovama, ali čvrst brak. Razdvajanje bi bilo veliko iznenađenje osim ako ne postoji neki dogovor za parlamentarne izbore 2022. To bi bilo teško za naprednjake jer ne mogu da podnesu kritiku i zato je realnije očekivati da SPS uđe u vladu“.  

Kada je u pitanju Šapićev SPAS, Spasojević navodi da spada u grupu kooperativnih opozicionih stranaka, uz konstatacijud a je Šapić pragmatičan i da nema ideološki bagaž, iako su, napominje, ljudi koje je uveo u parlament desno orijentisani.

„On kao mlad političar bi bio jeftin partner u vladi, ali bi izgubio priliku da politički raste i razvije se u nešto time što bi se vezao uz naprednjake. Oni bi dobili neko lice koje bi javnosti mogllo da se predstavi kao osveženje, sportista koji je pokazao da ume da vlada Novim Beogradom. Ali Šapić je neko ko nije deo mejnstrim politike, ne bi prešao cenzus od pet odsto“.  

Za novu vladu kaže da će imati kontinuitet u smislu prioriteta, ali da okolnosti, odnosno koronavirus, stavlja epidemiju u prvi plan.

„Ako želi nekakvu šansu, mora da bude mnogo jasnija šta su mere, tema broj jedan je pitanje školske godine jer i dalje vlada nejasnoća šta će da bude. Moramo da imamo jasan plan i oko te stvari vlada mora da preuzme kontrolu. Tu je i pitanje podrške privredi. To su prvi koraci koji će odrediti kako ćemo kao građani videti tu vladu“, smatra Spasojević.

Opozicija mora da ima jasan i plan i da „ne puca sebi u nogu“

U vezi sa delovanjem opozicije, Spasojević navodi da opozicija planira aktivnosti, ali da nije najjasnije kako hoće da izađe i da li povlači prave poteze.

„Već bi ove jeseni mogli da dobijemo jasne konture opozicione taktike, mora da radi na terenu i da ima jasan plan i da ne puca sebi u nogu kao što je uradio Nikola Jovanović sa kafanskim razgovorima. Sigurno je da će vlast proizvoditi afere, ali opozicija mora da prestane da im se nudi. Mora da postoji plan, dogovor i ideja. Mi ne znamo da li će opoz bojkotovati sledeće izbore ako se ne promene uslovi i da li će da uvede EU kao neku vrstu pregovarača. To je velika tema koja nas čeka“, rekao je.

Za potez Nikole Jovanovića kaže da provladini mediji pumpaju taj događaj što će ostaviti posledice i navodi da je loše što sem Marinike Tepić nismo čuli jasan stav opozicije.

„Opozicione stranke kad im se desi nešto ovako moraju da izađu sa jasnim stavom, šta se desilo, da li sledi izvinjenje. Moramo da vidimo jasnu argumentaciju, da bi takvu argumentaciju birači znali da cene. Ako ćutite i puštate vladine tabloide to nije dobra politika jer opozicija propušta da reaguje“.