Konstitutivnu sednicu u Rači nisu mogli da prate ni nezadovoljni meštani, ni N1

Vesti 18. avg 202017:28 > 17:38
N1

U Rači je održana konstitutivna sednica, a buduću vlast činiće naprednjaci i socijalisti. Međutim, sednicu je obeležio protest vlasnika parcela u račanskim selima zbog odluke opštinske komisije o ukrupnjavanju, odnosno komasacije zemljišta.

Meštani sela Sepci i Saranovo ne mire se sa, kako kažu, brzopoteznom komasacijom kojom će izgubiti i do 20 odsto svog zemljišta. Oni su više puta pokušali da uđu, kao građani, na sednicu lokalnog parlamenta, ali su vrata za njih, kao i za novinare ostala zatvorena.

POVEZANE VESTI

Mladi zemljoradnik iz Saranova izgubiće zbog komasacije 60 ari zemlje.

„Protivimo se ovoj komasaciji za koju smatramo da je neregularna. Niti je nas neko pitao, niti postoji član zakona kako se to radi. Po našim podacima, od 70 do 80 odsto je protiv komasacije, a i dalje se postavljaju kočići, i dalje rade neprekidno, šalju pozive. Oni su neke kupili, neke podmitili, zastrašili. Ima nas koji se ne plašimo, koji nećemo da odustanemo do samog kraja“, kaže Nenad Ivošević iz Saranova.

Meštanin Sepaca tvrdi da će nestati 500 hektara zemlje seljaka.

„Kada se to uzme na nivou 2.500 hektara, kolika je komasaciona masa, ispada da je to 500 hektara koji treba da se oduzmu nama, na osnovu kojih se radi komasacija“, kaže Milanče Jevtić iz Sepaca.

Nezadovoljni zemljoradnici ispred sale u kojoj se održavala konstitutivna sednica opštine Rača nosili su transparente i zviždali odbornicima. Posle četiri sata odbornici su izašli na dva izlaza iz Doma kulture, ali se niko od njih obratio okupljenima.

To nije učinio ni novoizabrani predsednik Skupštine opštine Rača naprednjak Branko Radosavljević, koji je prethodno onemogućio dopisnika N1 da prati sednicu, grubo odgurnuvši objektiv kamere i mikrofon na njoj. Ulazak u salu sprečavali su radnik opštinskog obezbeđenja i policajac u civilu.

Za izbor opštinskog rukovodstva glasalo je 23 odbornika Srpske napredne stranke i troje socijalista. Stari-novi predsednik opštine je naprednjak Nenad Savković, a njegov zamenik socijalista Dušan Đoković.