RSE: Srbija postavlja žičanu ogradu na granici sa Severnom Makedonijom

Vesti 18. avg 202018:55 > 19:02
N1

Srbija je na granici sa Severnom Makedonijom kod Preševa počela postavljanje žičane ograde, koja bi trebalo da onemogući eventualne masovne ilegalne prelaske granice, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u lokalnoj samoupravi u Preševu.

Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo, rekao je za RSE da je izgradnja žičane ograde deo dogovora sa Evropskom unijom (EU).

„Mislimo da je ograda u funkciji dodatnog osiguranja granica zemalja van EU od izbeglica, koje će eventualno ponovo masovno krenuti takozvanom Balkanskom rutom“, rekao je Arifi i dodao da ograda indirektno doprinosi procesu evrointegracijama, ali da on lično ima rezerve prema takvom tretmanu izbeglica.

Iz Evropske komisije nisu odgovorili na pitanje RSE da li su upoznati ili konsultovani sa podizanjem orgade između Srbije i Severne Makedonije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, prema tvrdnjama RSE, ni posle nekoliko upita nije odgovorilo na pitanja o podizanju ograde.

Srbija se nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti, kojom migranti i izbeglice pokušavaju da dođu do zemalja EU. Prema poslednje dostupnim podacima, koje je Komesarijat za izbeglice Srbije objavio 20. juna, u 18 azilnih i prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 4.800 lica, prenosi RSE.