Pokret Tvrđava pozvao na protest, Ministarstvo tvrdi – Luka ne zagađuje vazduh

Vesti 19. avg 202020:22 > 20:25
aul.gov.rs

Pokret Tvrđava iz Smedereva optužio je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da je u saopštenju povodom najavljene blokade Luke u tom gradu "prećutalo da je država Srbija bez naknade poklonila Kinezima Luku Smederevo na 50 godina".

Iz pokreta su ocenili da je to ministarstvo objavilo „sramno i skandalozno saopštenje u kome optužuje građane koji će u subotu protestovati, da nanose štetu Luci Smederevo“.

„Pitamo se, da li je interes kineske kompanije važniji od zdravlja građana Smedereva i Srbije? Da li je interes Srbije da poklanjamo šakom i kapom strateške resurse koje svaka zemlja grčevito čuva? Čije interese zastupa Ministarstvo infrastrukture – građana Srbije ili države Kine“, upitali su iz pokreta Tvrđava.

POVEZANE VESTI

Ponovo su pozvali građane da u subotu, 22. avgusta, dođu na smederevski kej u 18 časova na protest zbog zagađenja u tom gradu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije upozorilo je ranije danas da „neosnovani“ pozivi na blokadu Luke u Smederevu neće rešiti problem zagađenja vazduha, već će samo naneti dodatnu štetu radu Luke.

Povodom najave udruženja Tvrđava da će blokirati rad Luke Smederevo, iz ministarstva su ocenili da Luka ne povećava zagađenje vazduha i da blokada može samo da joj nanese ekonomsku štetu, kao i gradu Smederevu.

„Luka u Smederevu je jedina u Srbiji suočena s negativnim efektima pandemije koronavirusa, jer je došlo do smanjenja tražnje za čelikom na svetskom tržištu, pa je samim tim smanjen i obim pretovara sirovina i gotovih proizvoda industrije čelika u toj luci“, naveli su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.