Đurović o ogradi ka makedonskoj granici: Srbija ne sme da preuzme ulogu Mađarske

Vesti 20. avg 202009:08 > 09:12
N1

Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović ocenio je, povodom informacije o podizanju ograde na granici sa Severnom Makedonijom, da Srbija ne sme da preuzme ulogu Mađarske i da je nemoguće na taj način zaštiti granicu.

POVEZANE VESTI

 „Scenario u kojem bi se mi ponašali prema izbeglicama kao Mađarska je scenario koji ne donosi dobro ni migrantima, ni našim građanima, ni zemlji. Jer migracije su nezaustavljiv proces“, rekao je Đurović agenciji Beta.

On je ukazao da je postavljanje te ograde moguće samo na pojedinim delovima granice, a da je posebno sporno pitanje administrativne linije prema Kosovu, koja se baš nalazi u blizini Preševa.

„Prave se neke prepreke ali granica je neodbranjiva na taj način. Čak ni mađarska granica, koja je ravna kao ploča, nije odbranjiva tako a naročito nije naša, ni prema Severnoj Makedoniji ni prema Bugarskoj a ni administrativna linija prema Kosovu“, rekao je on.

Đurović je rekao Mađarska na svojoj teritoriji više nema tranzitne kampove i da sada odmah ilegalno i na silu vraća migrante na teritoriju Srbije, a da se stiče utisak na terenu da i Srbija preduzime mere da na problem migracija odgovori na sličan način kao severni sused.

„A to nije put, taj princip nije dobar. Uostalom, taj princip nije uspeo ni u slučaju Mađarske jer oni nisu rešili problem, samo su ga prevalili nama. Ograda nikada ne može da zaštiti baš celu granicu“, rekao je Đurović.

Mediji su ranije javili da Srbija na granici sa Severnom Makedonijom kod Preševa počinje da postavlja žičanu ogradu sa ciljem da onemogući eventualne masovne ilegalne prelaske granice.

Kako je za Radio „Slobodna Evropa“ potvrdio predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, izgradnja žičane ograde deo je dogovora sa Evropskom unijom (EU). „Mislimo da je ograda u funkciji dodatnog osiguranja granica zemalja van EU od izbeglica, koje će eventualno ponovo masovno krenuti takozvanom Balkanskom rutom“, rekao je Arifi.