Dačić: Mi Lukašenku nećemo pomagati ni da padne ni da ostane

Vesti 21. avg 202009:14 > 09:17
Tanjug / Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je politička kriza u Belorusiji unutrašnje pitanje te zemlje.

„To je unutrašnja stvar Belorusije, mi ne želimo u to da se mešamo. Jedino što želimo je da se sve stvari rešavaju mirnim putem i dijalogom“, rekao je Dačić u gostovanju na televiziji Hepi.

POVEZANE VESTI

On je dodao da su državni interesi Srbije da se prema prijateljskim državama ponaša korektno, te da ne žele da nanose štetu Belorusiji.

„Mi mu (Aleksandru Lukašenku) nećemo pomagati ni da padne ni da ostane“, rekao je Dačić i dodao da Srbija ne navija u političkom smislu i ne opravdava „neke poteze koji se inače navode kao problematični u ovom izbornom procesu“.

Nesumnjivo je ipak, kako je naveo, da postoji strani uticaj u pomaganju onima koji su protiv trenutnog predsednika Belorusije Lukašenka.

U Belorusiji su nakon izbora za predsednika izbile velike demonstracije koje su prelazile i u sukobe sa policijom nakon što su ljudi izašli na ulice nezadovoljni izbornim rezultatima.

Evropska unija je odbacila zvanične rezultate izbora 9. avgusta prema kojima je Lukašenko osvojio 80 odsto glasova i izrazila solidarnost sa demonstrantima.

EU je saopštila da priprema sankcije protiv beloruskih zvaničnika odgovornih za brutalne akcije na protestima nakon izbora.

Tokom demonstracija privedeno je više od 7.000 ljudi, a policija je u sukobima stotine ranila gumenim mecima, bacala suzavac i koristila palice.

Najmanje tri demonstranata su poginula.

Bajden ne bi bio bolja „opcija“ za Srbiju

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da za Srbiju ne bila bolja „opcija“ koju predstavlja Džozef Bajden nego „ova sad“, ali je naglasio da se Srbija ne meša u američke predsedničke izbore.

„To je stvar građana srpskog porekla koji tamo žive, oni su svesni ko je i šta govorio i za šta se opredeljivao u prošlosti i to ih je i opredeljivalo da na prošlim izborima većina glasova ode ka (Donaldu) Trampu“, rekao je Dačić za TV Hepi.

On je naveo da u Americi postoje federalne države koje se povremeno različito opredeljuju na izborima, što „praktično znači – da bi Tramp dobio tamošnje srpske glasove, Srbi u njemu moraju da imaju pozitivnije mišljenje nego o Bajdenu“.

„To istina nije teško s obzirom na Bajdenove izjave o Srbiji i Srbima i bliskost demokrata sa albanskim lobistima“, rekao je Dačić.

Međutim, kako je Dačić naveo, Bajden je „iskusan, realan političar i bez obzira na sve što je pričao ranije i glasove koje očekuje od albanske dijaspore, moraće da na neki način uskladi te svoje stavove sa realnim interesima Amerike u ovom trenutku“.

„A taj interes mora da računa sa poboljšanom medjunarodnom pozicijom Srbije, sa tim da neće moći bilo šta da se rešava bez Srbije“, rekao je, misleći na kosovsko pitanje.

On je rekao da je Srbija za dogovor sa Prišitinom koji uključuje interese Srba i Abanaca, a ne prihvata ultimatume.