Gradove u Rasinskom okrugu vodiće žene, u Brusu dominiraju

Izbori 2020 23. avg 202015:50 > 15:54
N1

U naredne četiri godine čak pet od šest opština u Rasinskom okrugu vodiće žene. U novom sazivu Skupštine Srbije, koja je konstituisana 3. avgusta, je šestoro poslanika iz Rasinskog okruga od kojih su pet žene.

Jasmina Palurović je u utorak ponovo izabrana na funkciju gradonačelnice Kruševca. Ona je ovu dužnost obavljala i u prethodne tri godine, a pre toga je bila zamenica gradonačelnika i predsednica Skupštine grada Kruševca.

Milena Turk nije novo lice u politici. Od 2014. godine, u dva saziva, bila je poslanica u Skupštini Srbije a u naredne četiri godine biće predsednica opštine Trstenik.

Opština Brus je u nekoliko prethodnih godina bila u žiži javnosti zbog bivšeg predsednika opštine Milutina Jeličića Jutke koji je nepravosnažno osuđen za nedozvoljene polne radnje nad sekretaricom Marijom Lukić. Sada će ovu potkopaoničku komunu predvoditi žene.

Predsednica opštine je prof. dr Valentina Milosavljević. Njena zamenica biće profesorka fizike Milijana Todorović, dok je predsednica lokalnog parlamenta Dragana Despotović.

Nakon 17 godina Zlatan Krkić više nije predsednik opštine Ćićevac, a zamenila ga je dr Mirjana Krkić koja je na izborima predvodila listu Srpske napredne stranke.

U Varvarinu još nisu izabrani organi izvršne vlasti ali je izvesno da će se i na čelu ove opštine naći žena. To će biti dr Violeta Lutovac Đurđević. Ona je u dosadašnjoj političkoj karijeri dva puta bila poslanica u Skupštini Srbije, a od juna 2016. do decembra 2017. bila je i zamenica predsednika opštine.

Sve predsednice opština iz Rasinskog okruga članice su Srpske napredne stranke.

Jedina opština na čijem čelu je muškarac je Aleksandrovac gde je za predsednika izabran dr Mirko Mihajlović.