Na granici Srbije i Makedonije "niče" ograda preko privatnih oranica i livada

Vesti 24. avg 202018:24 > 19:21
N1

Predsesnik opštine Preševo Šćiprim Arifi za N1 kaže da je još u martu obavešten iz republičkih instanci da će duž granice sa Severnom Makedonijom Srbija podići žičanu ogradu. Izgradnja je počela, a rukovodstvo Preševa navodi da je to od Srbije zahtevala Evropska unija. S druge strane, Arifi zahteva vraćanje u funkciju graničnog prelaza u Miratovcu, zatvorenog pre više decenija, pre nego što se ogradom meštanima "podele" njive. To je, tvrdi, uslov da opština obavi izuzimanje zemljišta u privatnom vlasništvu.

Godine 2016. se tvrdilo da se Srbija neće „ograđivati“, kako bi sprečila ilegalne migracije. Danas, na njenoj južnoj granici, „niču“ žice preko privatnih oranica i livada duž granične linije, dok čekamo zvanične informacije iz MUP-a, šta se i na čiji račun ovde dešava.

POVEZANE VESTI:

Zvanično se ne zna kolika će biti dužina ograde – da li ce „pokriti“ čitavu liniju „razgraničenja“ između Srbije i Severne Makedonije od 150 kilometara ili samo „kritične“ delove, gde je nelegalno prolazilo i najviše migranata. Kod Miratovca, gde je već „ograđeno“, ih je svakako bilo u velikom broju, jer su njihovi tragovi – svuda.

Predsesnik opštine Preševo za N1 kaže da je još u martu obavešten iz Direkcije za imovinu da se planira podizanje granične ograde. Reč je, tvrdi, o zadatku koji je Srbiji „zadala“ EU, kako bi se zatvorila tzv. Balkanska ruta i smanjio pritisak migranata na spoljne granice Unije. Zato mu nije verovatno da nadležni u Evropi ne znaju šta se ovde dešava.

„Kada se nekima ne sviđa da govore o problemu, oni obično kažu – ne znamo ništa o tome. To je standardni, formalan odgovor. Ne verujem baš u to. Oni su informisani o tome, jer sam ja informisan, a nisam direktno uključen“, kaže Arifi.

N1

Odmah je, tvrdi, tražio detalje, ali i poslao zahteve stanovnika ovog kraja. A, to je, pre svega, otvaranje nekadašnjeg malog graničnog prelaza u samom Miratovcu, jer sa ogradom – zemljoradnici sa obe strane neće moci u svoja imanja preko „linije“, a da ne odlaze na glavni prelaz na autoputu, udaljen više desetina kilometara.

„Građani oko granice su protiv ograde, zato što je prelaz Miratovac – Lojane zatvoren. Prvo treba da otvorimo njega, za šta imamo odluku parlamenta od prošle godine, a onda moemo da razgovaramo o ogradi“, dodao je Arifi. 

Zbog toga opština Preševo još nije počela eksproprijaciju zauzetog poljoorivrednog zemljišta u graničnom pojasu, za šta je, kaže Arifi, obavešten da je „na godinu dana“, uz obestećenje vlasnika.