Tepić tvrdi da ima dokaze protiv Telekoma, Brnabić poručuje – lažne afere

Vesti 24. avg 202019:12 > 19:26
N1

Marinika Tepić je prvo tvrdila, a sada ispred Telekoma i donela ugovor za koji kaže da dokazuje kako ta firma daje pare svih građana. Potpredsednica Stranke slobode i pravde pokazala je novinarima ugovor sklopljen između Telekoma i firme Vajerles medija, iza koje stoji vlasnik Kurira Igor Žeželj. Iz ugovora se vidi da se Telekom obavezuje da tom preduzeću isplati ukupno 37 miliona i 900 hiljada evra, što je novac kojim se, kako to vide opozicioni političari, kupuju mediji u Srbiji. U Telekomu ove navode i dalje tumače kao brutalnu kampanju.

Da bi baš Igor Žeželj kupio tabloid Kurir, novac mu je dao Telekom, ponavlja opoziciona političarka Marinika Tepić pozivajući se na ugovor Telekoma i Vajerles medije. I to, kako navodi, nije njegov jedini posao sa Telekomom.

„Deset da kupi Kurir, odmah 4. januara 2019, ovo je ugovor iz oktobra 2018. Dakle, SNS uprava Telekoma mu obezbeđuje naš novac, da kupi Kurir i dodatnih 28 miliona evra, dakle ukupno 38 miliona, za proizvodnju drugih sadržaja“, pokazala je podatke iz ugovora Marinika Tepić.

POVEZANE VESTI

Ona nije precizirala tačno koje sadržaje, ali je dodala da će ih Telekom ponovo kupiti od Žeželja.

Za Tepićevu i advokata Vladimira Todorića ti poslovni poduhvati su zakonski upitni.

„Ovaj dokument je ujedno i dokaz skandaloznog kriminala, organizovanog kriminala, Vučićevih plaćenika“, dodaje Tepić.

„Svrha ovog ugovora nije nikakvo davanje Telekoma Srbije za rad agencije, odnosno firme Igora Žeželja, već se upravo daju pare da bi se kupili mediji koji će da rade za račun i u ime vlasti, a ne države“, rekao je Todorić.

Ako Tužilaštvo nastavi da ćuti, poručuju da će biti primorani i njih da tuže. Da progovore, apeluje i predsednica Vlade. Ali zbog, kako kaže, lažnih afera koje plasira opozicija.

„I svaki put kada se Marinika Tepić detonira, mentalno detonira, ispred Telekoma ili bilo gde drugde, to ide iz budžeta Republike Srbije, dakle na uštrb budžeta RS, i tih građana koji svoje akcije imaju u Telekomu Srbije. To je klasično uništavanje javnog dobra, vlasništva države Srbije i građana Republike Srbije“, optužuje premijerka.

Tokom gostovanja na Pinku premijerku niko nije pitao da li je uništavanje javnog dobra trošenje novca na kupovinu tabloida.

Iz Telekoma saopštavaju da su to javno dobro Žeželjevoj firmi poverili zbog vrhunskog iskustva.

„Opravdanost ove saradnje su, pored svih upravljačkih instanci Telekoma Srbija, potvrdile i dve renomirane svetske revizorsko-konsultantske kuće“, saopšteno je iz Telekoma.

Koje su to kuće za N1 iz Telekoma ne otkrivaju. Izdavač Kurira, Adria Media, otkrivene detalje ovog poslovnog odnosa vidi kao industrijsku špijunažu.

Na odgovornost, ali zbog drugog načina ispumpavanja novca iz Telekoma poziva i Socijademokratska stranka. Njen potpredsenik uočio je da je Telekom pri kupovini kablovskih operatera Kopernikus i Radijus vektor, prvi platio tri, a drugi pet puta više od njihove, kako procenjuje, realne vrednosti.

„Ukoliko se utvrdi da je ta procena valjana i da je neko stvarno vrednovao 195 miliona ili 108 miliona, još gore, kompaniju koja vredi svega 23 miliona u tom trenutku, onda bi to trebalo da bude predmet neke diskusije i naravno svo pozivanje na to da će efekti kupovine tih kompanija biti veći za Telekom, ja se potpuno slažem sa tim, svakako će biti veći. Ali ponovo pitanje koje se postavlja je – da li je to moglo da se uradi sa mnogo manje para“, ukazuje Goran Radosavljević.

Da li je ili ne, iz Telekoma i na ovo pitanje ne odgovaraju još od kada su akvizicije obavljene.